Pääkirjoitus 27.11.1999:
Pohjolaa uhkaa sortuminen

Vakuutusalalla menee kovaa. Vakuutusjohtajat ja poliitikot sorvaavat fuusioita sitä vauhtia, että tavallisen kansalaisen on vaikea pysyä mukana. Tässä mylläkässä on vaarana myös se, että "tärkeämmät " edut ajavat vakuutuksen ottajan edun ohi.

Uusin vaihe vakuutusrintamalla käynnistyi, kun torstaina kävi selville, että Pohjola on sittenkin menossa mukaan Sampo-Leoniaan. Liitto loisi vahvan finanssitavaratalon Suomeen.

Pohjolassa tapahtuneen mielenmuutoksen takana on henkiyhtiö Suomen hallintoneuvoston tiistainen päätös pysyä itsenäisenä ja aloittaa uudelleen vakuutusten myynti. Päätös vakuutusmyynnin aloittamisesta on ristiriidassa yhtiön aikaisemman politiikan kanssa.

Vakuutusyhtiö Pohjolassa on eletty piinallisia aikoja sen jälkeen, kun yhtiö myi tuottoisan vahinkovakuutuksensa ruotsalaiselle vakuutusyhtiölle Skandialle. Tässä tapahtui ilmeinen virhe, joka kostautui pahasti, kun Skandia puolestaan myi Meritalta ostamansa kolmanneksen Pohjolan osakkeista Pohjolan pahimmalle kilpailijalle Sammolle. Paljon kertoo Pohjolan hallinnosta se, että kauppa tuli täytenä yllätyksenä pääjohtaja Iiro Viinaselle, vaikka tämän lähin apulainen Pirkko Alitalo istuu Skandian hallituksessa.

Näiden vastoinkäymisten jälkeen lusikka on otettu Pohjolassa kauniiseen käteen ja yhteistyötä Sampo-Leonian kanssa ryhdytään tutkimaan vakavasti. Fuusiota tiukasti vastustanut Viinanen tosin selittää, että kysymys on vain selvityksestä eikä käsiä ole missään tapauksessa nostettu pystyyn.

Viinasen vakuutteluista huolimatta asiat näyttävät kuitenkin kulkevan siihen suuntaan, että Pohjola kaatuu Sampo-Leonian syliin. Tämä merkitsisi samalla myös Pohjolan tarun päättymistä.

Tätä ennen on kuitenkin katsottava, mitä Pohjolan suurimman omistajan Suomi-yhtiön edustajisto päättää ensi viikon torstaina. Edustajistolla on viimeinen sana siinä, aloittaako Suomi-yhtiö todella liiketoimintansa uudelleen ja ennen kaikkea, mitä Suomi-yhtiö tekee omistamilleen Pohjolan osakkeille. Vaihtoehtoja on useita, mutta osakkeiden joutuminen Sampo-Leonialle on vakavasti otettava vaihtoehto.

Päätöksen tekee Suomi-yhtiön poliittisin perustein kokoonpantu edustajisto, jonka kaikki jäsenet ovat korostaneet, että vakuutuksen ottajien etu tulee sanelemaan ratkaisut. Käsityksiä vakuutettujen edusta näyttää kuitenkin olevan lähes yhtä monta kuin edustajiston jäseniä. Vaikuttaa siltä, että vakuutuksen ottajan edun nimissä pystytään Suomen vakuutusmaailma muovaamaan lähes millaiseen muotoon tahansa.