Päivän Pistot/Aimo Massinen:
Linnut lähdössä liitoon

Presidentinvaalien mielikuvakilpailu kiihtyy. Ehdokkaat ovat ovat lähdössä linnun lailla liitoon.

Kannatuksensa siivittämiseksi jokainen toivoo saavansa siivet selkään ja pyllyynsä pitkän pyrstön. Siivettömät saavat tyytyä maan mustiin kahleisiin.

Siivekkäin sanakääntein aloitti kampanjansa varsinkin Riitta Uosukainen , joka Turussa asettui kurkiauran johtoon.

"Johtajalintu panee oikeaan aikaan osaajat oikeaan paikkaan ja antaa heille mahdollisuuden. Johtaja kertoo milloin lennetään ja milloin levähdetään. Hän vie joukkoa, mutta ei vedä itse koko ajan."

Uosukainen tunsi olevansa "juuri nyt valmis lentoon ja johtoon". "Eellä mennen, eessä seisten, pelkäämättä eteenpäin", kokoomuksen kurki kuvaili tämänhetkisiä tuntojaan.

Hyppäsiköhän Uosukainen nyt varmasti oikean linnun selkään? Kurkiparvi ei taida aivan noin diktatorisesti käyttäytyä.

Sitä paitsi liehuva liekinvarsi ei kovin paljon muutenkaan muistuta pitkäkaulaista ja -jalkaista kurkea, hiljaisten soiden rauhassa viihtyvää lintua.

Imagotutkija, yhteiskuntat. tri Erkki Karvonen pitää Uosukaista ilmiselvästi uljaana ja näyttävänä kotkana (HS 17.10.99). Kurkea osuvampia lintuja olisivat Uosukaiselle varmasti myös fasaani tai riikinkukko.

Tai miten olisi korea käki, joka munii milloin minkin pikkulinnun pesään? Presidentti Uosukaista muistuttava käkikello huikkaisi sitten komeasti tunnin välein: "Tilulii!"

Rkp:n ehdokas Elisabeth Rehn nokitti Uosukaisen kurjen Ilta-Sanomissa albatrossilla, joka Junnu Vainion laulussa "lepäämättä vapaana saa liitää". Se on Rehnin lempilintu, vaikkei hän tunne itseään albatrossiksi.

Mitähän Lillan nyt pehmoilee? Hornetteja ja Natoa tyrkyttävä presidenttiehdokas on ilmiselvä haukka, joka herhiläisen lailla hyökkää hymyssä suin mutta säälittä vastustajansa kimppuun.

Tosin imagotutkija Karvonen vertaa Rehniä yllättäen pieneen ja pirteään tiaiseen. Monista tiaislajeista löytyy ainakin sinikeltaisia värejä.

Mielikuvakilpailussa Sdp:n ehdokas Tarja Halonen ei ole määritellyt ornitologisia mieltymyksiään, mutta hän haluaisi varmaankin olla kyyhky, rauhan kyyhky. Halosen vastustajat nimeäisivät tietysti saman linnun pelkäksi paskottelevaksi puluksi.

Punapää Halonen voisi toki olla myös punatulkku (imagotutkijan ehdotus) tai punarinta. Lintumaailman arkisempi symboli Haloselle voisi olla närhi.

Keskustan Esko Aho on sen verran persoonaton tai hahmottoman moniselitteinen, että hänelle on vaikea löytää ilmiselvää vertauskuvaa lintumaailmasta. Ehkä kuitenkin pellon aidalla pyrähtelevä harakka ja kotoinen varis olisivat osuvimpia lintusymboleja Aholle.

Näissä linnuissa on tiettyä maanläheisyyttä ja tuttuutta, mutta samalla myös melkoista röyhkeyttä, jota Ahosta löytyy ylen määrin, vaikka hän itse yrittää sen kätkeä ympäripyöreään sanahelinään.

Vihreiden Heidi Hautalasta imagotutkija Karvoselle tulee mieleen joutsen, joka on jalo, puhdas ja etäinen. Kukapa ehdokas ei haluaisi olla Suomen joutsen! Varmasti viherpiipertäjä Hautalalle sopisi myös viherpeipon palttoo.

Remonttiryhmän Risto Kuisma haluaisi itse olla vapaa ja väsymätön albatrossi, mutta hänen habitukseensa sopii paremmin vaikkapa räkättirastas. Tohtori Ilkka Hakalehtoa symboloikoon herraskainen pingviini. Hakalehdon puhe ja pingviinin taputukset eivät katkea kylmimmissäkään oloissa.

Jos jätetään leikkisät linnut sikseen, mielikuvakilpailussa Uosukainen haluaa olla sivistyspresidentti ja kansakunnan henkinen johtaja. Hänestä tulisi kuitenkin ensisijaisesti edustuspresidentti. Uosukaisesta ei olisi harmia hallitukselle.

Elisabeth Rehn pyrkii asiantuntijapresidentin ja kansanjohtajan rooliin, mutta kyllä hänkin mielellään edustaisi. Rehn olisi kuitenkin Uosukaista vahvempi ja yllättävämpi presidentti.

Halonen olisi ensisijaisesti yhteistyö- ja asiantuntijapresidentti. Hän soveltuisi hyvin uuden perustuslain mukaiseen rooliin. Presidentti Halonen puhuisi usein yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Esko Aho on sijoittanut itsensä vahvan asiantuntijapresidentin housuihin. Hän puolustaisi varsinkin "maakuntien Suomea" ja joutuisi Rehnin ohella herkimmin törmäyskurssille hallituksen kanssa.

Muiden ehdokkaiden vakava arviointi on nyt turhanaikaista, sillä kenestäkään heistä ei voi tulla tasavallan presidenttiä.
Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.