Turun budjettivaltuusto enteili
pysyvää poliittista rintamajakoa

Turun Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf tiesi, mitä puhui, kun hän viime viikolla kaupunginvaltuustossa kiitteli vasemmistoliittoa, keskustaa ja vihreitä hyvästä yhteistyöstä. Tuolloin veronkorotusten taakse koottu poliittinen rintama piti myös maanantain budjettikokouksessa.

Kaupunginhallituksen valmistelema talousarvio hyväksyttiin noin 14 miljoonan markan lisäyksin. Mukavia pikku joululahjoja riitti punaviherliittouman kaikille osapuolille.

Vasemmiston ja keskiryhmien yhteispeli näytti sujuvan kuin käsikirjoituksesta lukien. Demarien Rosenlöf johti suvereenisti näytelmää, jossa menolisäyksiä jaettiin letkeään sulle mulle -tyyliin valtuuston suurimman ryhmän, kokoomuksen seuratessa voimattomana sivusta.

Veronkorotuksista kieltäytynyt kokoomus löysi itsensä syrjäistä syrjäisemmästä paitsiosta. Sen monista esityksistä meni läpi vain talouden kilpailuttamisperiaatteita ja rakennemuutostavoitteita koskenut sanamuodon tarkennus.

Päälle päätteeksi valtuuston enemmistö jyräsi kokoomuksen torjumalla terveyskeskusmaksun. Tosin samassa rytäkässä selätettiin myös kaupunginhallitus, joka jälleen kerran yritti turhaan toteuttaa monissa muissa kunnissa jo käytössä olevaa järjestelyä.

Poliittisen ja henkisen yliotteensa tunnossa vasemmisto on syyttänyt kokoomusta vastuuttomaksi vapaamatkustajaksi jättäytymisestä. Sen mielestä porvaripuolueen olisi pitänyt esittää Turun talousarvioon supistuksia, koska se ei ollut kunnallisen veroprosentin korottamisen kannalla.

Kritiikissä on tietysti logiikkansa. Silti kovin rehvakkaaseen viisasteluun tuskin on varaa myöskään vasemmistolla, joka surutta lisäsi kaupungin menoja hyvin tietäen, että talous on jo entuudestaan pahasti epätasapainossa.

Talousarvion valmistelussa ja päätöksenteossa tapahtuneen ryhmittäytymisen perusteella vaikuttaa siltä, että Turkuun on vuosituhannen alkajaisiksi rakentunut verrattain selvärajainen ja pysyvä poliittinen rintamajako. Punavihreä-yhteistyö luonnistuu niin hyvin, että eväät riittänevät ainakin seuraaviin vaaleihin asti.

Edellisissä vaaleissa rökälevoiton ottaneen kokoomuksen asema ei ole juuri nyt kehuttava. Se on ajanut itsensä pahasti sivuraiteille juuri, kun valtuustoryhmän kesällä valitun johdon piti alkaa lunastaa puheitaan kunnallispolitiikan uudistamisen tarpeista Turussa.

Toimiva poliittinen enemmistö on välttämätön, mutta ei riittävä edellytys sille, että Turun kokoisen kaupungin taloutta voidaan järkevästi johtaa. Tarvitaan myös näkemystä talouspolitiikan sisällöstä ja tavoitteista.

Aika näyttää, täyttääkö vasemmiston ja keskiryhmien blokki edellisen ehdon. Jälkimmäisen kohdalla näytöt eivät ole tähän asti kovin kehuttavat.