Päätoimittaja Ari Valjakan kolumni
Ilmoituksen anatomiaa

Viime sunnuntaina TS:ssa julkaistu Turun vesihuoltoa arvostellut ilmoitus synnytti kovan jälkikeskustelun. Myrskyn vesilasissa laannuttua voi vielä palata mainoksen herättämiin ajatuksiin siitä, mikä kansalaisyhteiskunnassa on suotavaa, mikä ei.

Suomalainen tapa osallistua julkiseen keskusteluun nimimerkin suojassa oli suurin syy ilmoituksen aiheuttamaan jälkikohuun. Herran pelko on tsaarinvallan ajoista alkaen vienyt siihen, että omalla nimellä esiintyminen hyvienkin asioiden yhteydessä on meille vaikeaa.

"Turkulaisten veronmaksajien" nimissä julkaistu vesi-ilmoitus ei poikennut monista lehtemme julkaisemista lukijoiden kirjeistä, se vain julkaistiin maksettuna ilmoituksena. Vuosittain julkaistavista lähes 3 000 lukijan kirjeestä puolet on varustettu nimimerkillä, puolet omalla nimellä. Tämänkin päivän mielipideosaston kirjoituksista suhde on sama, fifty-fifty.

Olen pohtinut, pitäisikö kirjoitusten julkaisemisen ehdoksi asettaa oman nimen käyttö. Minulle on vakuutettu, että Turussa se lopettaisi siihen paikkaan yleisön osaston kirjoitukset, poliitikkoja ja virkansa puolesta esiintyviä lukuunottamatta. Pääkaupunkilainen piiri on sen verran laajempi, että siellä lehti voi asettaa nimivaatimuksen yleisön osaston kirjoituksille, mahdollinen arvostelun kohde ei asu heti samassa rapussa.

Kun sotilasmestari evp Jussi Karvinen asteli pari kuukautta sitten huoneeseeni ajatuksenaan koko sivun ilmoituksen julkaiseminen Turun vesitilanteen johdosta, suositin hänelle anglosaksista tapaa ilmoituksen maksajien nimilistan julkaisemisesta. Ylläkirjoitetun valossa ei ollut merkillistä, että hän piti ajatusta mahdottomana.

Kun ilmoituksen sisältö ei sotinut lakia tai hyviä tapoja vastaan, ei sen julkaisemille ollut estettä. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin , monien hyvien asioiden puoltajana tunnetun veteraanin, nimikirjoitus oli haettu ja vahvistettu. Mielestäni oli luontevaa, että mies, joka on aina johtanut joukkojaan edestä, käyttää nimeään tällaisessakin yhteydessä.

Vasta jälkeenpäin ilmennyt tietokatko hänen ja ilmoituksen alullepanijan välillä johti julkiseen sanailuun asiasta. Kenraali luuli, että ilmoitukseen tulee muitakin allekirjoittajia. Sotilasmestari taas katsoi, että kaikkien kunnioittaman maanpuolustajan nimi yksin oli asian kannalta kyllin arvokas. Molemmat veteraanit toimivat hyvässä uskossa ja herrasmiehinä asiassa, joka nyt on kättä päälle lyöden sovittu.

Toinen asiaan vaikuttanut tekijä oli momentumin menetys. Syyssateet pelastivat Turun vesitilanteen. Kansalaiskyselyn terävin kärki tylsyi niiden parin kuukauden aikana, joka Karviselta meni ilmoituksen maksuun tarvittavien varojen keruuseen. Alkuperäinen koko sivun ilmoitusvaraus supistui neljännekseen ja oma aikansa kului myös tilan löytymiseen TS:n sunnuntainumeron etusivulta.

Tahot, jotka arvostelevat ilmoituksen maksajien ja laatijoiden, erityisesti sotilasmestaria Karvisen moraalia tässä yhteydessä, haukkuvat täysin väärää puuta. Karvinen kyllästyi satojen vesilitrojen kuskaamiseen mökiltään kaupunkiin ja sai spontaanin ajatuksen tähän mielenosoitukseen. Vilpitön kansalaisaloitteellisuus on osalle juonitteluihin tottunutta mediaa uusi ajatus. Heidän mielestään ihmisellä ei voi olla omia periaatteita ja ihanteita, joita voi ajaa ilman puolueita tai järjestöjä.

Tähän ajatusmaailmaan ei sovi asioiden moniarvoinen selvittely vaan tiedot kerätään omien ennakkoluulojen tueksi, joilla perusteilla sitten jutut tehdään. Ilmoituksen tavoitteita kyseenalaistettiin asenteellisilla sananvalinnoilla, otsikoinnilla sekä virheellisellä jatkouutisoinnilla. "Syyllisiä" pyhäinhäväistykseen, virkakoneiston arvosteluun, haettiin joko pääkaupungin keskusjärjestöistä eli Veronmaksajien Keskusliitosta tai paikallisen kokoomuksen pomomiehistä.

Yksikään näistä pintasopuleista ei ottanut yhteyttä lehteemme selvittääkseen ilmoituksen alkuperää tai aitoutta. Vain Ilta-Sanomat kertoi asiasta myös tämän puolen.

Mutta ei niin pahaa ettei hyvääkin. Sotilasmestari evp Jussi Karvisen beagle-koiralla on juotavaa vettä, ilmoituksen kysymyksiin vastanneiden 300 henkilön kesken on poliisin valvonnassa arvottu kolme palkintoa ja lehti-ilmoitus on näyttänyt taas tehonsa.