Pääkirjoitus 16.11.1999
Kiinalle avautui loppusuora
matkalla WTO:n jäsenyyteen

Pitkän ja tiukan väännön jälkeen Yhdysvallat ja Kiina ovat vihdoin päässet sopimukseen niistä ehdoista, joilla Kiina pääsee liittymään Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Yhtenä maailman suurimmista talouksista Kiinan jäsenyys WTO:ssa onkin luonnollinen asia.

Tie kauppajärjestöön ei tosin ole vielä aivan lopullisesti auki, koska Kiinan on sovittava ehdoista jokaisen WTO:n 134 jäsenmaan kanssa. Yhdysvallat oli kuitenkin korkein este tiellä jäsenyyteen. Seuraavana ovat vuorossa neuvottelut EU:n kanssa.

Kiina ja Yhdysvallat olivat jo pääsemässä sopimukseen huhtikuussa Kiinan tehtyä merkittäviä myönnytyksiä jäsenyytensä takaamiseksi. Tuolloin Presidentti Bill Clinton ei sisäpoliittisista syistä kuitenkaan uskaltanut antaa sopimukselle lopullista siunaustaan ja mahdollisuus liukui ohi. Lopullisen iskun neuvottelut kokivat sillä erää Naton pommien pudotessa Kiinan suurlähetystöön Belgradissa.

Tämän jälkeen aktiivisena osapuolena neuvottelujen uudelleen käynnistämiseksi on toiminut Yhdysvallat Kiinan epäröidessä koko jäsenyyden mielekkyyttä vaadituilla ehdoilla.

Toisaalta Kiinalle on ollut tärkeätä päästä WTO:n jäseneksi ennen seuraavan suuren neuvottelukierroksen alkamista tämän kuun lopussa. Ainoastaan jäsenenä Kiina pystyy vaikuttamaan niiden sääntöjen muokkaamiseen, joiden mukaan maailmankauppaa tullaan käymään.

Yhdysvalloissa Kiinan jäsenyyttä on puoltanut lähinnä liike-elämä, joka odottaa jo kärsimättömänä pääsyä Kiinan kasvaville ja mittaamattomille markkinoille.

Kiinassa WTO:n jäsenyyden mukanaan tuoma kaupan avautuminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita.

Varsinkin valtion omistamat ja usein tehottomat suuryritykset ovat huolissaan suojatun asemansa menettämisestä. Monelle yritykselle koveneva kilpailu saattaakin koitua kohtalokkaaksi.

Uudistusmielinen pääministeri Zhu Rongji on jo pitkään pyrkinyt painostamaan valtion omistamaa teollisuutta uudistuksiin, joita ei kuitenkaan juuri ole näkynyt. Uudistusmieliset voimat Kiinan johdossa toivovat nyt, että WTO:n jäsenyys pakottaa viimein teollisuusjohtajat tehostamaan yritysten toimintaa.

Näin varmasti käykin, mutta mitkä ovat seuraukset. Uudistukset ja konkurssit merkitsevät väistämättä laajoja irtisanomisia teollisuuden piirissä. Kiinassa on jo tällä hetkellä laaja työttömien joukko, joka on aina potentiaalinen levottomuustekijä. Nyt tämä joukko kasvaa ties kuinka monella miljoonalla ihmisellä. Samalla, kun WTO-jäsenyys varmasti lisää Kiinan talouskasvua, se lisää myös kiinalaisen yhteiskunnan poliittista räjähdysherkkyyttä.