Aimo Massisen Päivän pistot -kolumni:
Kuningatar Riitta I

Australialaiset päättivät kansanäänestyksellä, että brittikuningatar Elisabet II pysyy edelleen heidän valtionpäänään. Suhtautuminen monarkkiin muuttunee vasta sitten, jos prinssi Charles nousee Englannin kuninkaaksi.

Suomalaiset haikailevat ilmeisesti myös jonkinlaista kuningatarta. Joku esitti taannoin ihan vakavissaan Ruotsin Viktoriaakin Suomen kuningattareksi, mutta nyt nähdään Riitta Uosukainen kuninkaallisessa hahmossa. Uosukaisen suosio perustuu nimenomaan siihen, että hänestä tulisi näyttävä edustuspresidentti.

Presidenttipörssin viime viikkojen ylivoimaisesti suurin yllätys on, että Riitta Uosukaisen kannatus ponnahti jo 30 prosenttiin. Vielä kesällä hän ei kelvannut kokoomuslaisillekaan, ei edes Riitalle itselleen.

Nykypäivä-lehden päätoimittaja Jarmo Virmavirtakin ehti pilkata liehuvaa liekinvartta mennen tullen, kun Sauli Niinistöstä näytti tulevan kokoomuksen ehdokas, mutta nyt on ääni kellossa muuttunut. Ihmisen mieli voi muuttua, saati päätoimittajan tai presidenttiehdokkaan.

Uosukaisen suosio perustuu hänen karjalalaiseen avoimuuteensa, eloisuuteensa ja iloisuuteensa. Riitan kuuluisin puhe eduskunnassa kiteytyy yhteen sanaan: "Tilulii!" Hänet nähdään uhkean raikkaana vastapainona mitäänsanomattoman harmaalle, harmittavasti klenkkaavalle Martti Ahtisaarelle .

Sanotaan mitä sanotaan, mutta ainakin gallupeissa ehdokkaiden ulkoiset ja muut toisarvoiset ominaisuudet vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen enemmän kuin julkisesti tunnustetaan - valitettavasti. Varsinaisessa äänestystilanteessa arviointi voi hieman muuttua. Silloin vertaillaan enemmän ehdokkaiden kykyä hoitaa presidentin tehtävää.

Uosukaisen suosio on tietenkin suoraan verrannollinen Elisabeth Rehnin kulloiseenkin kannatukseen. Kun Uosukainen nousee ylös, Rehn tulee alas - ja päinvastoin. Nämä mammat ovat tavallaan samalla keinulaudalla, josta voi aika helposti myös pudota.

Ennen edellisiä presidentinvaaleja Rehn ja Eeva Kuuskoski olivat aivan vastaavassa tilanteessa. Nimittäin hyvin lähelle vaaleja molempien kannatus keikkui kymmenen prosentin tietämissä, kunnes Rehn voitti keskinäisen uskottavuuskilvan. Rehn ponnahti loppusuoralla ylös ja Kuuskoski romahti alas.

Uosukaisen ja Rehnin keinulauta on nyt kääntynyt ilmeisen lopullisesti Riitan hyväksi. Kaunis Karjalan neito meni nätin Nato-tytön edelle. Lillanin suuri tilaisuus oli ja meni jo viime vaaleissa.

Tämän vuoden suosio oli sittenkin vain hetkellinen saippuakupla, joka puhkesi viimeistään siinä vaiheessa, kun hän palasi Sarajevosta Suomeen ja kokoomuksen presidenttiehdokas selkiintyi.

Rehnin yli-imelä minä-keskeisyys ei enää pure. Sitä paitsi ikävuodetkin painavat vaa'an Uosukaisen hyväksi.

Presidenttipörssin toisen taisteluparin muodostavat kepuneiti Esko Aho ja Sdp:n jätkähai Tarja Halonen . Aho ja Halonen tuovat presidenttipeliin substanssia, asiasisältöä. Vasta televisiokeskustelujen alettua nähdään, mikä on sen vaikutus kannatuskäyriin.

Varsinkin Halosen kannalta presidenttikampanjan asiasisällön osuus on ratkaiseva. Ulkoiselta habitukseltaan Tarja tuskin kelpaisi kuningatar Riitta I:n kamarineidoksikaan.

Ahon ja Halosen mahdollisuudet ovat paljolti kiinni siitä, miten uskollisesti ns. omat pysyvät heidän takanaan ensimmäisellä kierroksella. Kepulaisten käyttäytymistavat tuntien Ahon kannatusosuus asettuu melkoisella varmuudella 22-25 prosentin haarukkaan. Riittääkö se toiselle kierrokselle, riippuu äänestysaktiivisuudesta ja miniehdokkaiden saamasta kannatuksesta.

Halosen pitäisi kaiken järjen mukaan ylittää 25 prosentin kannatus, mikäli ay-liike ja vasemmistoliittokin tulevat täysillä taistelurintamaan mukaan. Mutta jos omissa joukoissa esiintyy liikaa rintamakarkuruutta, tuloksena voi olla yllättävä floppi. Puheet varmasta jatkokierroksesta on joka tapauksessa syytä unohtaa.

P.S.

Meiltä median edustajilta unohtuu joskus tyylitaju. Toissapäivänä minulle soitti turkulainen vähän vanhempi rouva, joka oli raivostunut Holle "Leo Eläin" Holopaisen pilkasta 80 vuotta täyttäneelle kirjailija Kalle Päätalolle . - Miten voi joku pilkata syntymäpäivänä miestä, joka keuhkosyöpää sairastavana vetelee viimeisiä henkosiaan, rouva kysyi itkua pusertaen.

Hyvä kysymys. Toimittajat tarvitsevat sydämen sivistystä.
Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.