Pääkirjoitus 8.11.1999:
Manipulointia Australiassa

Ainoastaan Australian perustuslaillinen kuningatar Elisabet II säilytti arvokkuutensa täysin koskemattomana lauantain kansanäänestysfarssissa. Monarkistisen pääministerin John Howardin manipulointi äänestyksen kysymyksenasettelussa tahri sekä kuvaa Howardista itsestään että osin myös hänen johtamastaan kansasta.

Australialaiset vastasivat "Ei" perustuslain muuttamista koskevaan kysymykseen, hyväksyvätkö he kuningattaren ja häntä edustavan kenraalikuvernöörin korvaamisen Australian parlamentin nimittämällä presidentillä.

Mikä olennaisinta, kielteisellä vastauksellaan he samalla tulivat torjuneeksi maan muuttamisen tasavallaksi. Jos kansalta olisi yksinkertaisesti kysytty, haluaako se tasavallan, vastaus olisi ollut myönteinen. Kansalaisista kun jopa kolme neljästä näkee Australian tulevaisuudessa väistämättä tasavaltana.

Siirtomaa-ajan jäänne, toisella puolella maapalloa asustava ulkomaalainen valtionpäämies ei enää vastaa monikulttuurisen, nykyaikaisen demokratian vaatimuksia.

Pääministeri Howard onnistui pelaamaan tasavallan kannattajat eri puolille kansanäänestyksessä. Presidentin suoran valinnan puoltajat äänestivät nyt yhdessä monarkistien kanssa perustuslain muuttamista vastaan.

Tuloksesta huolimatta pääministeriäkään ei voi pitää voittajana. Hän joutuu nyt viemään kansakuntansa jakautuneena uudelle vuosituhannelle, kun mieleltään tasavaltaisen kansan valtiomuotona säilyy monarkia.

Howardin toimintatavan oikeutusta voidaan pohtia. Kiistämättä hän on demokraattisissa vaaleissa kansan mandaatin saanut pääministeri, ja hänen mielestään monarkistinen järjestelmä toimii hyvin. Pitääkö hän itseään jämeränä johtajana, joka kansaa paremmin tietää, mikä sille on hyväksi? Toisaalta kansan manipulointi on joka tapauksessa väärin.

Vapauttavan tai langettavan tuomion Howard saa seuraavissa vaaleissa.

Australialaisten todellisen tahdon tietävä kuningatar Elisabet ei elämöinyt tasavallan tappiosta. Arvokkaasti hän totesi jatkossakin palvelevansa australialaisia parhaan kykynsä mukaan.

Itse Britanniassa monarkian linnake on nyt erityisen vahva. Australian päätös torjua tasavalta horjuttaa mahdollisia haluja hylätä kuningatar muissakin 14 maassa, joiden valtionpää hän on. Erityisesti Kanada ja Uusi-Seelanti katsovat, että niillä on tärkeämpiäkin ongelmia pohdittavana. Sen sijaan Karibianmerellä sijaitsevat Jamaika ja Barbados suunnittelevat monarkiasta luopumista tosissaan. Tosin niidenkin ongelma on sama kuin Australian; minkälainen järjestelmä pitäisi ottaa tilalle.