Pääkirjoitus 4.11.1999:
Postin ja Leonian ero kova isku
varsinkin pohjoisille kunnille

Useissa kunnissa postikonttorin tilalle tulee asiamiesposti.
Useissa kunnissa postikonttorin tilalle tulee asiamiesposti.

Postin ja Leonian neuvottelujen kariutuminen tuli shokkina monille postilaisille ja postin asiakkaille, vaikka yhteistyön päättymisestä on näkynyt merkkejä jo jonkin aikaa. Tilannetta ei parantanut liikenneministeriön ja Leonian tapa tiedottaa asiasta.

Posti ja Leonia ovat jo pitkään olleet eri mieltä postin palvelujen hinnasta. Vielä viime vuonna Leonia maksoi postin palveluista yli 400 miljoonaa markkaa. Ensi vuonna Leonia katsoo voivansa maksaa palveluista vain 200 miljoonaa.

Niinpä sekä Posti että Leonia tulivat siihen johtopäätökseen, että yhteistyölle ei löydy enää taloudellisia edellytyksiä. Postin mielestä Leonian tarjous oli liian alhainen ja Leonian mukaan Postin palvelut maksavat liikaa. Yhteistyö päättyy vuoden 2000 lopussa.

Käytännössä yhteistyön päättyminen merkitsee paitsi mahdollista työpaikan menetystä lähes kahdelle tuhannelle postilaiselle myös sulkemisuhkaa suurelle määrälle postikonttoreita. Tämä kouraisee rajusti etenkin Kainuuta, Itä-Suomea ja Pohjois-Suomea, jossa matkat ovat pitkät ja vaihtoehdot vähissä. Moni kunta saa tyytyä jatkossa kaupan tai huoltoaseman yhteyteen tulevaan asiamiespostiin.

Pankkipalvelujen häviäminen on niin ikään kova isku varsinkin ruuhka-Suomen ulkopuolella asuville vanhuksille. Leoniasta korostetaan, että tavoitteena on taata kaikille asiakkaille pankkipalvelujen häiriintymätön jatkuminen. Tämä merkitsee kuitenkin sitä, että asiakkaan on siirryttävä käyttämään puhelin- ja verkkopankkipalveluita.

Tämä on tietysti kehityksen suunta, mutta silti pitäisi jotakin tahoa kiinnostaa myös se, pystyvätkö kaikki suomalaiset pääsemään mukaan kännykkä- ja nettikulttuuriin. Leonian johtoa se ei näytä kiinnostavan. Pankeille ovat tärkeitä vain rahakkaat asiakkaat.

Yksi mahdollisuus on tietysti se, että Posti löytää itselleen uuden yhteistyökumppanin. Tunnusteluja tähän suuntaan on jo tehty ja muutamia kiinnostuneita on ilmaantunut. Uuden kumppanin löytyminen ei kuitenkaan ratkaisisi pankkiongelmia koko maan osalta. Olipa uusi pankki mikä tahansa, se keskittäisi toimintansa todennäköisesti vain suurimpiin asutuskeskuksiin.

Varsinais-Suomessakin posti- ja pankkipalvelut heikkenevät, joskaan eivät radikaalisti. Osa postikonttoreista muuttuu yrittäjävetoisiksi, mutta Posti sanoo pyrkivänsä säilyttämään palvelut niin hyvinä kuin mahdollista. Myös pankkiin pääsee jatkossakin jokaisessa Varsinais-Suomen kunnassa, joskin valinnanvara supistuu paikoin yhteen vaihtoehtoon.

Liiketoiminnan täytyy tietysti kannattaa, mutta markkinavoimillekaan ei pitäisi sentään kaikkea uhrata. Peruspalvelut olisi turvattava ihmisille koko valtakunnan alueella.