Taloyhtiön asiat yhtiökokouksiin
osallistuvien käsissä

Suomen ensimmäinen asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan vuonna 1926. Lainsäädännön tarve syntyi, kun kerrostaloasuminen yleistyi kaupungeissa.

1960- ja 1970-luvuilla asunto-osakeyhtiöiden määrä kasvoi runsaasti. Tuolloin valtaosa lähiöistämme rakennettiin, ja juuri näiden asuinalueiden talot ovat tällä hetkellä isojen peruskorjausten kynnyksellä.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus tuli voimaan 1.7. 2010. Laissa otetaan entistä paremmin huomioon taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneet tarpeet.

Muuttuva toimintaympäristö vaatii, että alan keskeiset toimijat käyvät säännöllisesti vuoropuhelua lainsäätäjien kanssa ja lain tulee uudistua myös tulevaisuudessa vastaamaan ajan tarpeita.

Taloyhtiön osakkailla on ylin päätöksentekovalta. Yhtiökokous kokoontuu päättämään lain edellyttämistä toimenpiteistä vähintään kerran vuodessa.

Osakkeenomistajan oikeusturvan toteutumisen kannalta yhtiökokoukseen osallistuminen on äärimmäisen tärkeää. Osallistumisella voi varmistaa, että oma ääni tulee kuuluviin. Yhtiökokous päättää korjauksista lähtökohtaisesti enemmistöllä ja kustannuksiin osallistutaan yhtiöjärjestyksestä ilmenevällä vastikeperusteella.

Hallitus ja isännöitsijä ovat yhtiökokouksessa velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Osakkaalla on myös oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

Pellervon taloustutkimus julkaisi huhtikuussa 2015 asuinrakennusten korjaustarveraportin. Selvityksen mukaan tekemättä jääneiden korjausten arvo on noin 15 miljardia euroa viimeisen 25 vuoden ajalta.

Kyseinen summa pitää sisäl- lään ainoastaan kaikkein välttämättömimmät korjaukset ja oletuksen siitä, että korjausinvestoinnit ovat kohdistuneet juuri korjaustarpeessa oleviin rakenteisiin.

Seuraavien 10 vuoden aikana asuinrakennusten tekninen korjaustarve on 3,5 miljardia euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että Turun seudulla korjauskustannusten vuotuinen osuus on noin 200 miljoonaa euroa.

Taloyhtiö määrittelee itse teknisten korjaustensa ja ylläpidon tason. Tämä strategiaksikin kutsuttu voi olla nykyistä tasoa ylläpitävä, kohottava tai alas ajava.

Hallitus ja isännöitsijä, jotka valmistelevat asiat yhtiökokoukselle, ovat paljon vartijana. Suunnitelmallinen kiinteistönpito vaatii avointa tarkastelua erilaisten toimenpiteitten osalta.

Ylikorjaukseen ei kannata lähteä, eikä korjaaminen muutenkaan ole kaikkialla välttämättä taloudellisesti perusteltua. Taantuvilla alueilla pitää punnita tarkkaan, minkälainen kunnostus on tarkoituksenmukaista.

Oikeusministeriö järjesti taloyhtiöiden viestintäsuositusluonnoksesta avoimen verkkokeskustelun 20.5.–30.6. Tämän keskustelun pohjalta Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja oikeusministeriö laativat yhdessä taloyhtiöille viestintäsuosituksen.

Viestinnän vastuunjako hallituksen ja isännöinnin välillä tulee olla selvä, jotta vältytään päällekkäisiltä toimilta. Tehdyistä päätöksistä tiedotetaan asukkaita säännöllisesti.

Vuorovaikutuksen lisäämiseksi kannattaakin miettiä, minkälaisin toimin voidaan lisätä osakkaiden osallistumista yhtiön asioihin. Pelkkä vuotuinen yhtiökokous voi olla monelle liian vähän. Sähköiset viestintävälineet, nettisivut ja sosiaalinen media luovat tähän jopa maksuttomia alustoja.

Merkittävimmän omaisuus-erän, kodin, hoitaminen on jokaisen osakkeenomistajan asia. Parhaiten siihen voi vaikuttaa osallistumalla yhtiökokoukseen.

Juuso Kallio

Toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.