Väärä ruokavalio johtaa lihavuuteen

Mitä suomalaisille virallisesti suositellaan? Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee syödä runsaasti, ainakin puoli kiloa päivässä. Myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa syödä päivittäin. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda päivittäin noin puoli litraa, ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla.

Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan puoli kiloa viikossa, ja niistä suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. Leivälle kannattaa sipaista kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Salattiin kuuluu öljypohjainen kastike. Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria ja suolaa.

Edellä mainituistahan ne löytyvät suomalaisten lihomisen ja diabeteksen syyt. Maalaisjärjellä on helppo ajatella, että ihminen tarvitsee ravinnokseen juuri niitä rasvoja ja proteiineja, joita oma elimistö sisältää, mutta ei osaa itse valmistaa. Näitä saa parhaiten ja sopivissa suhteissa eläinperäisestä ravinnosta, joiden rasvahappo- ja aminohapporakenne on samankaltainen ihmisen kanssa. Valtion ravintosuosituksissa ajatus on tuntematon.

Täysjyväleipä sisältää vehnäjauhoja tai ainakin vehnän gluteenia, jotta taikina on helppo valmistaa leipomon koneissa. Viljat ja gluteeni ovat tulleet varsin myöhään ihmisen ruokavalioon ja aiheuttavat terveysongelmia.

Viljan hiilihydraatit hajoavat nopeasti ruoansulatuksessa glukoosiksi, jonka seurauksena erittyy insuliinia. Insuliini muuttaa ylimääräiset hiilihydraatit rasvoiksi. Seurauksena on pullea vehnävatsa.

Gluteenin eräät hajoamistuotteet, peptidit, läpäisevät veriaivoesteen opiaattien tapaan. Siitä seuraa riippuvuus ja intohimo viljatuotteiden ylensyömiseen. Ei ole eroa, syökö valkoista pullaa tai täysjyväleipää, insuliinivaste on sama. Välipalaksi valittu suklaapatukka on vehnäsämpylää terveellisempi vaihtoehto.

Ihmisen aivojen painosta on 60 prosenttia rasvaa. Rasva aivoissa kuluu ja sitä on uusittava. Aivot tarvitsevat sopivia rasvahappoja päivittäin useita grammoja.

Koostumukseltaan eläinrasvat, etenkin kalarasvat, sopivat parhaiten rasvahappolähteiksi. Monityydyttämättömät kasviöljyt ovat huonoimmasta päästä.

Oliiviöljyn koostumus on jo selvästi parempi, kookosrasvan vielä parempi. Kasvimargariinit ja kevytlevitteet ovat huonoin vaihtoehto halpoine emulgointilisäaineineen, joita voi sanoa saippuaksi. Voille ja aidolle maidolle pitää antaa arvo erinomaisena rasvan lähteenä.

Sokeria suositellaan vain vähän. Niinpä, vähän sokeria, mutta runsaasti hiilihydraatteja. Hiilihydraatteja tarvitaan vain välittömän energian lähteeksi, joten niitä kannattaa nauttia tilanteen mukaisesti.

Elimistö voi varastoida hiilihydraatteja vain rajoitetusti. Jos syö liikaa niitä ja lisäksi nopeasti glukoosiksi muuttuvia hiilihydraatteja, joita saa viljoista, riisistä, maissista ja perunasta tai muista tärkkelyspitoisista kasviksista, seurauksena on insuliinin erittyminen ja hiilihydraattien muuttuminen keskivartalon läskiksi.

Elintarviketeollisuus lisää ruoka-aineisiin tärkkelyksestä valmistettua halpaa maltodekstriiniä, joka hajoa nopeasti glukoosiksi. Näitä eineksiä voisi jopa verottaakin, kuten myös terveydelle haitallisia transrasvoja sisältäviä tuotteita. Transrasvat ovat kovetettuja kasviöljyjä.

Suomalaisten lihavuus ei johdu elintarvikkeiden veropolitiikasta, vaan annetuista ravintosuosituksista ja addiktoitumisesta ahmimaan viljatuotteita.

Kansalaiset syövät edelleen vuoden 1998 ravintosuositusten mukaisesti. Tällöin ruokalautanen perustui täysjyväviljojen ja puurojen suosimiseen pääravintona. Tämän opin seurauksena suomalaisten vyötärönseutu paksuuntuu edelleen ja viisi prosenttia kansasta sairastaa diabetesta.

Myös Yhdysvalloissa lihavuudesta ja diabeteksesta on tullut suuri ongelma sen jälkeen, kun kansalaiset ohjattiin käyttämään runsaasti ”terveellistä” täysjyvävehnää. Makaroni ja täysjyväsämpylä ovat samaa vehnää värisävystä riippumatta.


Pekka Viherä
Mynämäki

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (44)

Vastaa
Talkkari
Fakta
Peruna lihottaa samalla lailla kuin leipäkin. Lihominen johtuu liikunnan puutteesta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
ape
Väärät ohjeet
Loistava kirjoitus! Suosittelen kaikille sen lukemista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
tot
Vast: Väärät ohjeet
Saas nähdä kauanko näiden kovien maitorasvojen nimeen
vannovat juhlivat.

Ruoka-aineiden hyödyllisyys tuntuu vaihtelevan kuin tukan
pituus eri vuosikymmeninä.Yksi ei muutu: jos syö sen mitä
kuluttaa, voi syödä myös leipää kuten ennenkin.Ja päinvastoin:
jos on ongelmia painon kanssa,voin ja rasvaisen maidon
runsas käyttö ei varmuudella terveyttä edistä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pullea keski-ikäinen
Vast: Väärät ohjeet
Lukeminen ei ole sama kuin ymmärtäminen, eikä se, että tässä joku väittää lihavuuden syyksi yhtä ruoka-ainetta, tee väitteestä totta.
Meillä ei syödä viljoja juuri lainkaan, mutta silti perheessä on kaksi lihovaa keski-ikäistä.
Väitänkin, että lihominen on lajityypillinen juttu, tapa varastoida ylimääräinen ruoka pahan päivän varalle. Lihominen johtuu siitä, että meidät on geneettisesti siihen ohjelmoitu, ja lihomisen vastustaminen vaatii erittäin paljon työtä ja vaivaa maassa, jossa mässyä voi vetää naamariin niin paljon kuin ehtii.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Seppo Koskelainen
Totta toinen puoli
Totta on, että olet mitä syöt. Syömisestä on tullut tutkijoiden tiedettä, maalaisjärki on jäänyt pukukaapin naulaan. Ainakin minun kehoni tarvitsee vitamiineja ym. hivenaineita joita on kasviksissa, kunnon maidossa, voissa, kalassa ja lihassa, mutta vain sopivassa määrin.

En ole hyla-ihmisiä ja sopivasti rasvainen sianniska maistuu makealta silloin tällöin. Perunoita ja leipää syön, mutta vähemmän. Pullallakin herkuttelen silloin tällöin kahvin kera.

Mielestäni ihminen ei liho jos syö vain sen määrän, minkä kuluttaa elämiseensä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Että näin
Leipäkö lihottaa?
Kuulun sotien jälkeen syntyneisiin ns. suuriin ikäluokkiin, jolloin ravinto perustui tavallisissa työläisperheissä (joita oli paljon) pääasiassa leipään ja perunaan. Mistään ravintosuosituksista ei oltu kuultu juttuakaan, eikä sillä olisi mitään merkitystä ollutkaan, sillä oli syötävä sitä mihin niukat rahat riittivät. Lihapullat oli meidän huushollissa pyhäruokaa, ja niitäkin sai ottaa lautaselle vain rajoitetusti. Nälkä taltutettiin leivällä ja perunalla.

Kysymys kuuluukin, että miksi leipä- ja perunapitoinen ravinto ei silloin lihottanut ihmisiä? Sen voi todentaa paitsi omasta muistista myös valokuvista. Eipä sen ajan luokkakuvissa juuri lihavaa lasta tai nuorta näy, ja neitosten vyötäröt olivat 60-senttisiä. Laihoja oltiin kuin nälkäkurjet, ja terveitä.

Kun mennään historiassa vielä kauemmas taaksepäin, niin leivällä tämä kansa on hengissä pysynyt ja kasvanut. Nälkävuosina viljan joukkoon jouduttiin laittamaan "puolet petäjäistä", eikä lihavuus toden totta ollut mikään ongelma.

Historia todentaa, että leipä ei tosiaankaan lihota eikä aiheuta riippuvuutta paitsi siten, että sitä on ollut pakko syödä kun muuta ei ollut. Kyllä lihavuuden aiheuttajia pitää etsiä aivan muista tekijöistä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Eve
Vast: Leipäkö lihottaa?
Sodan jälkeen oli pula-aika ja todellakin jouduttiin elämään perunalla ja leivällä. Suurin osa lapsista kärsi riisitaudista, joka aiheutti pysyviä luuston kasvun häiriöitä.

Ravintoainepuutokset aiheuttavat myös pysyviä vaurioita aivoihin eli todellakin hyvin hyvin harva oli terve.

Ruoansulatuksessa hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja muiksi sokereiksi, jotta ne voivat imeytyä. Glukoosin ylimäärä varastoidaan lihaksiin glykogeenina. Pieni osa glukoosista varastoituu maksaan. Kun maksan glykogeenivarastot ovat täynnä, muuttaa maksa ylimäärän glukoosin rasvaksi elimistöön ja yleensä siihen vyötärölle haitalliseksi sisäelinrasvaksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ja näinkin
Vast: Leipäkö lihottaa?
Olen kanssasi täysin samaa mieltä, nimimerkki "Että näin".

Tumma vilja on enimmäkseen kuitua ja kasviproteiinia. Kuitu menee ihmisestä läpi niin että hujahtaa, kasviproteiini taas varastoituu läskiksi siinä missä mikä tahansa muu (proteiini, rasva ja sokeri) vettä ja kuitua lukuunottamatta, koska ihminen on rakennettu sillä tavoin. Ilman sokeria mm. hermoston toiminta loppuu ja ihminen kuolee, sillä sokeri on ainut polttoaine, jota mm. hermosolut (aivot) kykenee käyttämään. Sen huomaa monen sokerinvastustajan kirjoituksista!

Oma ongelmansa on tunnesyöminen eli se, että ihminen on lapsesta saakka oppinut hoitamaan sisäisen tyhjiönsä syömällä. Siitä pitää erikseen opetella pois, samoin ainaisesta santsaamisesta, joka on se varsinainen lihottaja.

Ei totuus löydy kaurapuurosta, perunasta, lihasta tai maitorasvoista, se löytyy siitä että suu on liian isosti ja liian usein auki kulutukseen nähden. Ihminen elää millä tahansa, kunhan energiaa on tarpeeksi, ja jos sitä on liikaa, lihoo.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Evelle
Vast: Leipäkö lihottaa?
Evelle tiedoksi, että myös ylimääräinen proteiini pilkotaan ja jemmataan lopulta rasvakudokseksi. Ja proteiinin lähteitähän ovat kaikki lihat, maitotuotteet, kananmunat ja kavikset, myös viljat. Kasviproteiinien kuluttaminen on ekologisempaa kuin lihaproteiinien, sillä yhden lihakilon tuottaminen kuluttaa 100 000 kiloa kasviproteiineja. Kasvit tuottavat proteiininsa ekologisesti vedestä ja hiilidioksidista auringon valon avulla.

Kasviksia ja viljoja syömällä saa runsaasti ravintokuitua eli selluloosaa, josta elimistö ei saa energiaa ollenkaan, tulee vain hyvä ja muheva kakka ja suoli toimii.

Riisitauti johtuu d-vitamiinin puutteesta. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saa mm. kalasta. Keho syntetisoi sitä jonkin verran auringonvalosta. Suomen korkeudella ja kuluvana kesänä ei kuitenkaan riittävästi, vaikka hyppisi alasti ulkona vuorokaudet ympäri.

Glukoosi eli rypälesokeri on se aine, jota ilman sinunkaan aivosi eivät toimi, sitä hermosolut tarvitsevat kyetäkseen pysymään hengissä ja välittämään hermoimpulsseja. Tämä olisi hyvä sokerinpelkäääjienkin muistaa: ilman sokeria kuolee ja varsin vikkelästi vielä. Sitä ennen sammuu aivotoiminta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
köpöttelijä
ruokavalio
Hyvin kylmä totuus on se, että suurella osalla maamme ihmisistä ei ole varaa osttaa kunnon ruokaa
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
"Kunnon" ruoka voi olla myös halpaa
Vast: ruokavalio
Näin minäkin luulin, kunnes jäin pienelle eläkkeelle.

Huomasin, että halvalla saa todella hyvää ja terveellistä ruokaa, kun vain viitsii vähän paneutua asiaan. Esim. peruna ja kotimaiset juurekset ovat halpaa ja monikäyttöistä ruokaa. Lihaa ei ole edes terveellistä syödä enempää kuin pari kolme kertaa viikossa. Silakkakilo ei paljon maksa. Onhan näitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jonne
Vast: ruokavalio, Marttojen ohjeilla edulliseen ruokailuun
Milloin kotimaiset juurekset ja porsaan ulkofilee (usein 5,99€/kilo) tai esim. kaali ovat tulleet kalliiksi? Myös silakka on edullista.

Todella onnetonta, että Slougan: köyhällä ei ole varaa syödä hyvin" pysyy elinvoimaisena valheena vuosikaupalla ilman mitään katetta.

Olisiko aika käydä Marttaliiton sivustoilla katsomassa miten tehdään edullista ja terveellistä ruokaa?

Pohjanoteeraus on kun jotkut valittavat, että ei ole varaa syödä kuin makaronia ja tonnikalaa.
Onko kukaan katsonut mikä on tonnikalan kilohinta purkista syötynä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mitätämäon
olen 14?
"Myös Yhdysvalloissa lihavuudesta ja diabeteksesta on tullut suuri ongelma sen jälkeen, kun kansalaiset ohjattiin käyttämään runsaasti ”terveellistä” täysjyvävehnää. Makaroni ja täysjyväsämpylä ovat samaa vehnää värisävystä riippumatta." aikajanalla ehkä joo. Mutta tämä ei todellakaan ole pääsyy, eikä edes yksi isoimmista, jenkkien lihavuusongelmaan. Paaaaljon isompi syy on maissisiirappi jota tungetaan joka tuutista. Isoin syy on terveellisen ruoan hinta yhdysvalloissa. On paljon halvempaa, ainakin lyhytkatseiselle lihavalle kansalle, hakea mäkkäristä tai muualta pikaruokaa kuin ostaa ja tehdä itse. Tähän syynä on isojen korporaatioiden ahneus, "kapitalismi" ja säätelyn puute. Palkkoja polkemalla saadaan aikaiseksi tuottavuutta ja lasketaan ihmisten ostovoimaa jolloin ihmiset eivät voi säästää ja muutenkin kaikki rahat sijoitetaan lyhytkatseisesti. +++Artikkelin kirjoittajallahan ei edes ole minkäänlaista ravitsemusalan koulutusta taikka lähteitä tekstissään (eipä ole minunkaan kommentissani, mutta tämähän ei olekkaan kuin random kommentti)
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sekasyöjä
Vast: olen 14?
Maissisiirappia ei USA:ssa niinkään työnnetä kaikkiin ruokiin, vaan sitä käytetään kalliimman valkoisen sokerin korvaajana.

Demokratiassa kansa on ylin päättäjä, ei holhouksen tarpeessa oleva vajakkiporukka. On tietysti totta, että siellä missä säätlely on viety pisimmälle (esim. Pohjois-Korea) ylipaino ei ole ongelma kuin korkeimmassa johdossa.

Länsimaissa ihmisten eliniän lyhyys ei ole ongelma, ei myöskään Suomessa, pikemminkin päinvastoin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
TT
Saa kyllä mynämäkeläisenä olla ylpeä
Hienoa, että tällaiset tekstit saavat julkisuutta. Teksti on täysin kartalla asioista ja pyrkii esittämään ne asiallisesti. Sääli, että monet nousevat tällaisesta takajaloilleen ja alkavat heti puolustamaan irrationaalisen kärkkäästi omia mielipiteitään. Jokainen saa syödä, mitä haluaa, mutta niin kauan, kun julkinen terveydenhuolto kustantaa niin suuren osan esimerkiksi juuri diabeteksen hoidosta, pitäisi ravintosuosituksia tarkastella kriittisemmin. Verotuksesta sen verran, että kunhan aitoja, täysin käsittelemättömiä raaka-aineita ei lyödä millekään ekstraverolle, niin kaikki on hyvin. Jokaisella on silloin mahdollisuus syödä terveellisesti.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
t.a.
Vast: Saa kyllä mynämäkeläisenä olla ylpeä
"Sääli, että monet nousevat tällaisesta takajaloilleen ja alkavat heti puolustamaan irrationaalisen kärkkäästi omia mielipiteitään."

Tarkoitat siis, että vain yksi mielipide on sallittu ja muut vääriä. Kiitos mynämäkeläisen valistuneesta näkemyksestä, joka vahvistaa käsitystäni siitä, että kun sivistys ensimmäisenä saapui Varsinais-Suomeen, se myös ensimmäisenä sieltä kirkuen pakeni muualle maahan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Työtön
Pakkorako
Voi kun leipäjonosta saisikin suositusten mukaista ruokaa. Valitettavasti jaettavat vaan ovat kovin vehnävoittoista tavaraa. Eipä auta kuin lihota. Täysin syömättäkään kun ei voi olla ja tuet ei riitä nykypäivänä edes kaikkiin laskuihin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei kannata syödä enemmän kuin kuluttaa
Vast: Pakkorako
Leipäjonoista ei sen enempää, mutta noin yleisesti voi sanoa, että jos ihminen lihoo, hän ilmeisesti syö silloin liikaa kulutukseen nähden. Eli sitä "vehnävoittoista tavaraa" täytyy silloin vaan yrittää syödä vähemmän. Sehän on toisaalta vain hyvä asia, silloin siellä leipäjonossakaan ei tarvitse niin usein värjötellä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
maalaisjärki
Tjaah
Eiköhän ihmisen lihota se, että syö enemmän kuin kuluttuaa. Kertakaikkisen yksinkertaista matematiikkaa. Ruokavalion erottaminen irralliseksi asiaksi eroon nykyihmisen jyrkästi laskeneesta energiantarpeesta ei vain herätä kovin suurta luottamusta ruokavaliojulistuksen esittäjää kohtaan. Hyvä asia eri ruokavalioiden vouhotuksesta on se, että ihmiset miettisivät hieman ruokavalintojaan ja sitä, tarvitseeko ihminen todellakin pitkälle prosessoitua ruokaa. Huono puoli taas on se vouhottaminen. Ja sekin, että on ihmisiä, joiden suurin murhe on se, että mahan saa täyteen eikä se mitä valiota se noudattaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Joku raja
Varjelkoon
Miksi tällainen kirjoitus ylipäätään julkaistaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Näin on
Vast: Varjelkoon
Miksi sinun kaltaisten taivastelijan kirjoitus yleensä julkaistaan kun aivan oikeasta asiasta kerrankin puhutaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.