Vartiovuoren vehreys vaarassa

Huonokuntoisten puiden kaatamisen kirjoittaja ymmärtää, muttei sitä, jos koko Vartiovuoren puiston ilmettä lähdetään muuttamaan.
Huonokuntoisten puiden kaatamisen kirjoittaja ymmärtää, muttei sitä, jos koko Vartiovuoren puiston ilmettä lähdetään muuttamaan.

Puun päivää vietettiin sunnuntaina 27.9. Vaikkapa siksi turkulaisten kannattaisi tutustua Vartiovuoren puiston kunnostuksen yleissuunnitelmaan, jonka kaupunki on teettänyt eräällä helsinkiläisellä maisema-arkkitehtitoimistolla ja joka on nähtävissä 5.10. asti ympäristö- ja kaavoitusvirastossa ja nettiosoitteessa www.turku.fi/kuulutukset. Suunnitelman mukaan puiston yleisilme tulisi palauttaa sellaiseksi kuin se oli 1800-luvun lopulla, jolloin Tähtitorni seisoi massiivisena ylhäisessä yksinäisyydessään vuoren huipulla ja ympärillä oli nurmikkoa ja vain harvaa ja vielä matalaa puustoa.

Jos suunnitelma toteutetaan, puiston keskeltä kaadetaan valtava määrä vanhoja puita ja tilalle tulee avoimia nurmikenttiä, jotta Tähtitorni näkyisi kaikkiin suuntiin. Kuten ylipuutarhuri Aarno Kasvikin on kirjoittanut (TS 23.9.), Turun kaupungin vehreyden syntyminen ja kasvu ovat vieneet vuosisatojen ajan ja tätä vihreää perintöä tulisi varjella. Kun Vartiovuoren puisto aikoinaan perustettiin, eivät sen suunnittelijat ja rakentajat varmastikaan uskoneet tai toivoneet sen pysyvän alkuaikojen muodossa, vaan varmasti luottivat siihen, että vasta vuosikymmenien kuluttua puisto olisi parhaimmillaan.

On ymmärrettävää, että huonokuntoisia puita joudutaan jatkuvasti tarkkailemaan ja tarvittaessa poistamaan, mutta sitä että koko puiston ilmeen muuttamiseksi kaadetaan suuri määrä terveitä puita, on vaikea hyväksyä. Suunnitellut avoimet nurmikentät ja joidenkin käytävien varsille istutettavat uudet puut eivät millään tavalla voi vetää vertoja sille kevään ja kesän monisävyiselle vehreydelle tai syksyisen ruskan väriloistolle, joita nykyisessä puistossa saamme ihailla.

Kun Turun kaupungilla ei ole rahaa edes lahjoituksena saatavien kirsikkapuiden istuttamiseksi Aurajoen varteen tai nykyisten puistojen siistinä pitämiseen, ihmetyttää että sillä on rahaa laittaa näin suurisuuntaisiin suunnitelmiin. Siistittäköön tarvittaessa puiston pohjois- ja itäosissa olevat villiintyneet alueet, kaadettakoon vaaralliset puut sekä korjattakoon rikkinäiset portaat ym. rakenteet, mutta jätettäköön puisto muuten rauhaan – se on upea sellaisena kuin se on!

Vihreän perintömme puolesta