Pois silmistä, pois mielestä

Miksi jotkut kärräävät kaiken puutarha- ja maajätteen lähimetsiköihin, vaikka jätteet kuuluisi kompostoida tai toimittaa niille tarkoitettuihin paikkoihin, kirjoittaja ihmettelee.
Miksi jotkut kärräävät kaiken puutarha- ja maajätteen lähimetsiköihin, vaikka jätteet kuuluisi kompostoida tai toimittaa niille tarkoitettuihin paikkoihin, kirjoittaja ihmettelee.

Viimeaikoina metsään piilotettuja kaatopaikkoja on viimeinkin tuotu julkisuuteen. Minua risoo Kaarinan Hovirinnassa puutarha- ja maajätteen kärrääminen karmeiksi kasoiksi lähimetsikköön. Kasvavat ryjäläjät nousevat kallion kupeita pitkin yhä korkeammalle, kun jokainen lähistön puuha-pete työntää kasvijätteensä viidestä risuroviosta lähimpään.

Kasoista on löytynyt risuja, mustaherukan oksia marjoineen, eläviä ja kuolleita koristepensaita paakkuineen, piharakenteiden alta kaavittu vanha nurmikko ja multakerros, lakastuneet kesäkukat, viherkasveja, pensasaidan leikkuujätteet, piikkisiä ruusunvarsia ja pihapuista karsittuja isojakin oksia. Näyttää siltä, että ryönä vaan halutaan äkkiä pois pihalta sen enempää ajattelematta.

Pelkään pahoin, että suurin osa näistä intomielisistä puutarhanäpertäjistä kuvittelee, että luonnossa on muutenkin risuja ja maatuvia lehtiä, joten sinne voi huoletta kipata samankaltaista tavaraa omalta pihalta. Mikä järki on täyttää ojakaivanto maajätteellä ja karsituilla tuijan oksilla? Tai heittää villiviinit ja vuorenkilvet levittäytymään luonnontilaiseen metsään? Itse asiassa kysymys on ympäristörikoksesta.

Jos ei voi perustaa kompostia pihan nurkalle, jäteasemat ottavat maksutta vastaan risut ja maajätteen. Sitä paitsi Hovirinnan koulun ja Mattelmäen väliselle rivitalo- ja luhtitaloalueelle tuodaan keväisin ja syksyisin kaksi jätelavaa puutarhajätteille. On ikävä seurata, miten roskaa kipataan kokonaan rauhoitetun valkolehdokin kasvupaikalle. Metsiköstä on saanut poimia mustikat ja vadelmat piirakkaan ja sienet soossiin.

En saata ymmärtää, miksi jotkut harrastelijapuutarhurit toistuvasti tyhjentävät kärryllisen sielunmaisemaansa kaiken tämän päälle.

Raija Salminen, Kaarina