Raakamaito vaarantaa elintarviketurvallisuuden

Suomalaisten terveydellä ei saisi leikitellä muutaman lisäeuron toivossa, sanoo kirjoittaja. Hänen mukaansa raakamaidon käyttöä olisi rajoitettava ja ehtoja tiukennettava.
Suomalaisten terveydellä ei saisi leikitellä muutaman lisäeuron toivossa, sanoo kirjoittaja. Hänen mukaansa raakamaidon käyttöä olisi rajoitettava ja ehtoja tiukennettava.

Maatalousministeriön johto on teettämässä säännöksiä, jotka rapauttaisivat maamme elintarviketurvallisuuden. Riskialtista raakamaitoa ajetaan markkinoille, kansanterveyden asiantuntijoiden kauhuksi (STM 13.2.).

Ravinnossa meihin voi levitä yli 200 eri tautia. Sairaina vuosisatoina maito oli keskeinen leviämisreitti monille kuolemantaudeille, muun muassa lavantaudille ja tuberkuloosille.

Tartuntatilastojen mukaan raakamaidossa pesii nyt suolistomyrkkyjä tuottavia stafylokokkeja sekä vaarallisia taudinaiheuttajia, kuten salmonella, kampylobakteeri, listeria ja ehec-bakteeri. Liikarasvan vuoksi raakamaito lisää myös sydänkuolemia.

”Millään valvonnalla ei voida tietää, mitä bakteereita raakamaidossa milloinkin on. Pastörointi on riskin minimoimiseksi välttämätöntä”, varoittaa eläinlääketieteen professori Satu Pyörälä. ”Emme voi ottaa riskiä, että raskaana oleva saisi keskenmenon tai lapsi ruokamyrkytyksen”, vakuutti myös Valion teknologiajohtaja vielä joitakin vuosia sitten.

Syömällä raakamaitotuotteen saamme ruokamyrkytyksen 150 kertaa todennäköisemmin kuin tavallisesta maitotuotteesta, osoittavat pitkäaikaiset tutkimukset. Uhka kohdistuu vakavimmin lapsiin ja nuoriin.

Maitoperäiset ruokamyrkytysepidemiat ovat Yhdysvalloissa kaksi kertaa yleisempiä niissä osavaltioissa, joissa raakamaitotuotteita saa myydä – vaikka niitä käytetään hyvin vähän, vain prosentti myydyistä maitotuotteista.

Raakamaitotuotteista aiheutuvat infektiot ovat myös paljon vaarallisempia, sillä uhri joutuu sairaalaan 13 kertaa todennäköisemmin kuin muissa maitoperäisissä myrkytyksissä. Kuolleisuus suolistoinfektioihin väheni Englannissa sadasosaan viime vuosisadalla, jolloin maidon pastörointi tuli yleiseen käyttöön.

”Infernaalista. Koskaan en 31-vuotisen urani aikana ole nähnyt moista”, kauhistui konserttikiertueelle huoltajana osallistunut kirurgi Ilkka Toivio, kun salmonella kaatoi Helsingin Juniorijouset viikoksi tiputukseen saksalaiseen sairaalaan (HS 27.10.1990). Nuorille oli hotellissa tarjoiltu ”elävää ravintoa” – raakamaidosta tehtyä vanukasta.

Turussa Kuralan kylämän tinkimaito kuhisi viime kesänä ehec-bakteereita, ja lapsia joutui teholle – onneksi kukaan ei kuollut. Näissä epidemioissa bakteeri on usein peräisin ulosteesta; ehec-bakteereita voi asua lehmän suolistossa eläintä haittaamatta.

EU:ssa raakuuden ihannointi tappoi 50 ja vahingoitti 4 000 ihmistä vuonna 2011. He olivat syöneet erityisen rajulla ehec-bakteerilla (VTEC) saastuneita raakoja luomuituja. Eloon jääneistä moni sai vaarallisen veriripulin ja pysyviä munuaisvaurioita.

Lääketieteen asiantuntijat ovat näistä vedätyshankkeista huolissaan. Suomalaisten terveydellä ei saisi leikitellä vain muutaman lisäeuron kalastamiseksi kuluttajan kukkarosta.

Raakamaito ei tuo etuja vaan uhkia terveydellemme – sen käyttöä olisi rajoitettava ja ehtoja tiukennettava. Irtomyynti tulisi kieltää, ja myyntipakkauksiin pitää saada selkeät varoitusmerkinnät kuluttajien suojelemiseksi.

Raakamaitoa ei saisi käyttää joukkoruokailussa eikä tarjota herkimmin vahingoittuville väestöryhmille kuten odottaville äideille, lapsille, sairaille tai vanhuksille.

Jussi Tammisola, MMT, FL, dosentti, erikoistutkija emeritus

Suomalaisten terveydellä ei saisi leikitellä muutaman lisäeuron toivossa.
Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pastörointi versus homogenointi
Tämä on täysin totta ja vakavaa asiaa.

Kun Suomessa aikoinaan ryhdyttiin meijereihin tuotavaa maitoa pastöroimaan, sillä oli selvä vaste kansanterveyteen ja varsinkin pikkulasten sairastuvuuden vähenemiseen. Pastörointihan ei muuta maidon koostumusta, ainoastaan tappaa haitalliset bakteerit.

Nykyisessä maitokeskustelussa lienee sekoitettu maidon pastörointi ja homogenointi, jotka ovat kaksi eri asiaa. Homogenointi pilkkoo maidon rasvasolut, jolloin maidosta tulee kosmeettisesti kauniimpaa (rasva ei kerry maidon pintaan), mutta pilkotut rasvasolut saattavat sotkea maidon käyttäjän suoliston entsyymitoiminnan.

Itse olen sisarusteni kanssa juonut aikoinaan kotitilan "raakamaitoa", mutta se oli huolella käsiteltyä. Ennen lypsyä lehmien vetimet pestiin, kuivattiin ja rasvattiin, ja ensimmäiset, epäpuhtaat maidon suihkaukset vedettiin aina maahan. Lypsyn jälkeen maito myös aina siivilöitiin. Lehmien terveydestä pidettiin tarkka huoli, ja terveitä olimme kaikki maidon kittaajat.

Vastuullinen maidon tuottaja tekee varmasti noin myös tänä päivänä, ja Kuralan Ehec-epidemia tuskin oli lehmien omistajan syytä. Ehechän voi kulkeutua navettaan vaikka siellä kävijöiden jalkineissa. Maito olisi kyllä hyvä pastöroida aina jos mahdollista, ja niinhän meijereissä tehdäänkin. On hyvä muistaa, että raakamaito ja siitä tehdyt tuotteet pilaantuvat hyvin herkästi.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
maidon maailma muuttunut täydellisesti
Olen syntynyt 1950 Suomen maaseudulla ja kasvanut isoksi juoden vain raakamaitoa ja paljon. Parikymppisenä lopetin kokonaan maidon juomisen. Ennen ei sitten ollut mitään bakteereita olemassa, näin se täytyy ymmärtää. Kerma kuorittiin jäähtyneen maidon päältä parempiin tarkoituksiin, mutta minä olin navetassa mukana ja tuopin toisensa jälkeen join lämmintä maitoa tonkkasta ottaen, jonne se siivilän läpi juoksi. Nähdäkseni kaikki käyttivät raakamaitoa maaseudulla ainakin, kun lehmättömillä oli maitotinkki iltaisin haettavissa. Kuinka olemme ollenkaan selvinneet ja eloon jääneet? Nykyään käytän päivisin kahvikupillisen verran maitoa aamuiseen maitokahviini, sekin raakamaitoa läheisestä karjankasvatustalosta josta myös ostan juustot. Minulla on laktoosi-intoleranssi mutta raakamaidosta ei tule mitään oireita. Tosin en asu Suomessa ja olen terve kuin pukki.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: maidon maailma muuttunut täydellisesti
On siis käsittämätöntä että minä ja kaltaiseni raakamaidolla ruokitut olemme elossa. Joku ei nyt täsmää, tai sitten suuret ikäluokatkin olisivat puolta suurempia jos olisi ymmärretty jättää raakamaito käyttämättä. Ei se ole mistään raakamaidosta kiinni kun nykyajan ihminen sairastuu milloin mistäkin, se on vain liiallisen puhtauden takia. Ei ole tullut lapsena pöpöärsykkeitä jotta tarpeellinen vastustuskyky syntyisi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: maidon maailma muuttunut täydellisesti
Taidat olla "laktoosi-intolerantikko". Mihin se maidon laktoosi on lehmistä ulkomailla hävinnyt??
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: maidon maailma muuttunut täydellisesti
Laktoosi ei varmasti häviä niin kotimaassa kuin ei ulkomaillakaan mutta maidon homogenointi muuttaa sen koostumusta. Olen ottanut tästä asiasta hyvin selvää ja siksi pystyn nykyään juuri raakamaitoa käyttämään aamuiseen cafè latteeni. Onhan noita pillereitäkin kuten Lactostop, mutta niitä käytän hyvin harvoin eli kun on pakko syödä jossain muualla kuin kotona.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Täyttä puppua
Tämä on sitä tieteen ja tutkimusten petosten ketjua joissa petettyinä ovat vain ymmärtämättömät ihmiset ettei peräti kansakunta. Lukekaa kirja Vallankumouksellinen Maito joka kertoo mitä elävä maito on ennen tieteen ja teollisuuden käsittelyä. Vitsi tähän päälle: miksei arvoisa dosentti kehoita imettäviä äitejä pastoroimaan rintamaitoa ennen imeväisen ruokailua ihan ravintohygiensistä syistä. Onhan se pastoroitu äidin maito tieteen mukaan varmasti "turvallisempaa" kun kaikki elävät turva-aineet on tuhottu ja tapettu.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Täyttä puppua
Äidinmaito on tarkoitettu ihmislapsen ruoaksi ja lehmän maito vasikan ruoaksi. Ihmislapsi ja vasikka ovat käsittääkseni kaksi eri lajia, joiden emät tuottavat tälle lajille tarpeellista maitoa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »