Lukijalta: Ruokahävikki on silkkaa järjen hävikkiä

Mediassa törmää aina silloin tällöin mitä uskomattomimpiin uutisiin. Niin kuin tässä joku päivä sitten, kun lehdessä oli kuva ravintolasta, jonka pöydästä ruokailijat olivat jo poistuneet, mutta lautasilla oli runsaasti syömätöntä ruokaa. Eivätkö noutopöydästä kauhotut antimet maistuneet, vai eikö mahaan mahtunut enempää?

Tällainen ruuan haaskaus on anteeksiantamatonta. Muuta ei voi sanoa.

Muistan erään tarinan1950-luvulta. Eräs luokkatoverini sai ylioppilaaksitulon yhteydessä stipendin kielen oppimisen syventämiseksi Yhdysvaltoihin. Siinä perheessä, jossa hän asui, söivät päivällisen kaikki perheen jäsenet yhdessä. Ystävämme ihmetteli, miksi aterioinnin loputtua kaikki loivat toisiinsa hyvin merkitseviä katseita.

No, tähänkin tuli selitys. Perheen samanikäinen tytär kertoi hänelle, että Amerikassa pitää jättää lautaselle aina vähän ruokaa, kun on lopettanut syömisen, muuten pidetään ahmattina!

Poikkeaa totaalisesti suomalaisesta ateriakulttuurista. En tiedä, onko tämä tätä päivää enää setä Samulinkaan maassa.

Me elämme täällä Suomessa nyt ruuan runsauden aikaa, mutta aina ei ole ollut näin.

Sotavuosina ja vielä niiden loputtuakin oli elintarvikesäännöstely, jota hoiti kansanhuoltoministeriö vuosina 1939–1949. Jokaiselle jaettiin kuukausittaiset elintarvikekupongit, jotka kattoivat juuri ja juuri ruumiin päivittäiset tarpeet.

Kansanhuolto suuressa viisaudessaan laski, milloin ihminen oli kylläinen!

Kun nyt kauhistellaan, kuinka lasten pitää ottaa omat eväät kouluun Arkean lakon aikana, niin tämä oli meille sota-ajan koululaisille silloin arkipäivää.

En muistele sitä katkeruudella, vaan ihmettelen vieläkin, kuinka monet meistä näillä vähillä eväillä pystyivät jopa loistaviin suorituksiin. Ei ollut kyse muutamasta päivästä, vaan pitkästä ajanjaksosta.

Olisikohan syytä ottaa "lusikka" kauniiseen käteen ja lopettaa mariseminen. Ei meidän koululaisiamme vielä nälkiintyminen uhkaa. Se, mikä uhkaa, on kohtuuton napina.

Tuula Okkola

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.