Lukijalta: Alkuperän pitää näkyä ravintolassa

Hallitusneuvottelijat viilasivat strategiaansa hotelli Korpilammmella Espoossa. Ruokatarjoilutkin olivat hyvät.

Kyselin ruuan alkuperää ja niin liha, kala, peruna kuin kasviksetkin olivat kotimaista. Minua kuitenkin harmitti, että edes lihan alkuperä ei ollut automaattisesti näkösällä, vaikka säännökset vaativat sitä nykyään.

Lihan alkuperämaan ilmoittamisesta säädetään uudessa, kansallisessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (154/2019), joka astui voimaan 1.5.2019.

Kuluttaja syö suuren osan ulkomaisista tuotteista tietämättään juuri ravintoloissa. Alkuperä hämärtyy monenlaisten tilausketjujen vuoksi ja alkuperästä on minullekin valehdeltu päin naamaa.

Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottiin 26.4. brasilialaisen lihantuotannon ympäristökuormasta. Tiedämme, että tuontikalasta osa on uhanalaista. Ulkomaisten kasvisten tuotannossa on käytetty usein kasvinsuojeluaineita, jotka ovat kiellettyjä meillä.

Suomalaiselta tuotannolta vaaditaan paljon hygienian, puhtauden, lisäaineettomuuden, eettisten asioiden sekä ympäristön suhteen.

Siksi pyydän: Kysykää alkuperää kuluttajat ja valitkaa kotimaista ruokaa! Tehkää myös ilmiantoja, jos alkuperä ei ole näkyvissä.

Ravintoloiden kannattaa tietenkin nyt ilmoittaa isosti ja näkyvästi, jos ovat satsanneet kotimaisuuteen. Se on bränditekijä. Nostetaan tämä asia julkiseen ja yhteiseen seurantaan!

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk)

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.