Ihmiskokeita Sepänkadulla jatketaan
Noin vuosi sitten Turun kaupunki ilmoitti siirtävänsä Puolalan alakoulun 3.–6. luokan oppilaat remontin tieltä Sepänkadulle väistötiloihin, joissa samana vuonna lähes sata lukiolaista oli sairastunut tai oireillut sisäilmasta.
Turun kaupunki järjesti vanhemmille tuolloin infotilaisuuden, jossa kertoi ulkoistetun rakennusterveysasiantuntijansa ottaneen paikalta muutaman ilmanäytteen. Maallikkovanhemmat ihmettelivät jo tuolloin rakenneavausten täydellistä puuttumista. Ensimmäistäkään rakennenäytettä ei ole otettu vielä tähänkään päivään mennessä.
Nyt tiloissa oireilee kouluterveydenhoitajan mukaan 36 lasta, siis lähes 10 prosenttia koulun oppilaista. Valitettavasti tämä ei riitä Turun kaupungille: kouluterveydenhuollosta vastaavan ylilääkärin mukaan sairastuneita lapsia pitäisi olla 100–150 kappaletta, siis jopa yli 30 prosenttia, jotta tilanne otettaisiin vakavasti ja tila suljettaisiin.
Osalla lapsista oireet ovat kuitenkin jo nyt olleet niin vakavia, että he ovat joutuneet vaihtamaan koulua. Koulunvaihdon jälkeen näiden lasten oireet ovat kokonaan loppuneet.
Tämän lisäksi on oletettavasti lapsia, joiden oireita vanhemmat eivät tunnista sisäilmasta johtuviksi tai joiden vanhemmat eivät jostain muusta syystä ole tehneet virallista oireilmoitusta terveydenhoitajalle. Osa lapsista on jo sairastunut tiloissa kroonisesti ja pysyvästi.
Turun kaupunki teetti helmikuussa koulun lapsille THL:n sisäilmakyselyn, jonka tulokset olivat selkeästi verrokkiryhmästä poikkeavia. Kyselyn tulosten mukaan Sepänkatu kuuluu siihen korkeimpaan 10 prosenttiin, jossa koululaiset ilmoittavat kokevansa selkeästi tavallista enemmän hengitystieoireita sekä yleisoireita.
Vaikka kaupunki on itse järjestänyt kyselyn, eivät nämäkään tulokset riitä osoittamaan kaupungin virkamiehille, että tila aiheuttaa terveyshaittaa.
Kaupungin viranomaisille eivät riitä myöskään sively- ja ilmanäytteistä kahdella eri näytteenottokerralla ja useammista tiloista löydetyt Chaetomium-indikaattorimikrobit, jollaisia esiintyy lähinnä pitkäaikaisen kosteusvaurion yhteydessä.
Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen mukaan ”näiden homesienten yksittäisiäkin pesäkehavaintoja ilmanäytteessä on syytä pitää tavanomaisesta poikkeavana. Myös yksittäisen kosteusvaurioon viittaavan mikrobilajin esiintyminen useassa asunnon eri tilasta otetussa näytteessä tai toistuvasti eri mittauskerroilla sekä useiden eri indikaattorimikrobien esiintyminen samassa näytteessä on tavanomaisesta poikkeavaa.”
Kaupungin virkamiehet haluavat näinkin selkeiden tulosten jälkeen pitää oppilaat tiloissa, joissa lapset sairastuvat ja ovat todistetusti jo sairastuneet. Kokonaisarvio Sepänkadun koulurakennuksesta oli mittausten ja oirekyselyjen perusteella tavanomaisesta poikkeava.
Vuosi sitten rakennusterveysasiantuntija otti Sepänkadun tiloista näytteitä ilman minkäänlaista riskikartoitusta tai selkeää tutkimussuunnitelmaa. Vaikka vanhemmat jo tuolloin puuttuivat prosessin selkeisiin puutteisin, näyttävät ne toistuvan myös tänä kesänä.
Tällä kertaa rakennusterveysasiantuntijan tutkimussuunnitelma on Powerpoint-esitys, jossa käydään läpi aiemmin otettujen mittausten tuloksia. Muuta suunnitelmaa ei ole.
Riskikartoitusta Sepänkadun ongelmarakenteista ei ole tehty. Rakennenäytteitä ei siksi aiota ottaa riskirakenteista, kuten välipohjista, tai ruokalasta, jossa on tehty löydöksiä. Sen sijaan näytteet otetaan ikkunankarmeista, jotka on mahdollista vaihtaa kesän aikana, mikäli löydöksiä tulee.
Mikäli tutkimussuunnitelma ja riskikartoitus tehtäisiin asiantuntevasti ja kattavasti yleisten käytäntöjen mukaisesti, otettaisiin rakennenäytteet myös välipohjista sekä ruokalan tiloista. Näistä on kaupungin näkökulmasta kuitenkin parempi jättää löydökset tekemättä. Välipohjia ei nimittäin pystyttäisi remontoimaan kesän aikana, jolloin lapsille olisi löydettävä jo elokuusta alkaen turvalliset opiskelutilat.
Kaupungin rahat ja tahto eivät vain tähän ilmeisesti riitä, joten henkilökunta ja lapset pidetään sairastuttavissa tiloissa. Ratkaisun lopullinen hinta on moninkertainen verrattuna kustannuksiin lasten ja henkilökunnan siirtämisestä turvallisiin tiloihin ensi lukukaudeksi.
Huolestuneet ja pettyneet vanhemmat
Miia Lindholm, Sami Torssonen, Minna Heiniö, Helinä Salo, Jaana Kalliala, Aleksandra Sutskova, Kati Laine, Hanna Kuivala, Heidi Melan, Niina Shemeikka, Jenni Muller, Terhi Poutiainen, Satu Antila, Jaana Kalliala, Yana Bornova, Victor Blomfeldt, Satu Antila, Elina Hällström