Lukijalta: Karinakodissa annetaan hoitoa omaisillekin

Saattohoitoa tarjoava Karinakoti on ainutlaatuinen vaihtoehto kuolevalle ihmiselle ja hänen omaisilleen, ja sen toiminta pitää pystyä säilyttämään.

Karinakoti ei ole sairaala, vaan sen kodinomaiset olosuhteet tuovat turvaa potilaalle ja hänen perheenjäsenilleen. Karinakodissa omaiset saavat olla rakkaansa kanssa hänen elämänsä loppuun asti.

Asuin Karinakodissa kuukauden ajan vuonna 2012 yhdessä mieheni kanssa. Paikka on viihtyisä, luonto näkyy ikkunasta ja puitteet ovat upeat. Mukaan sai tuoda omia tärkeitä tavaroitaan.

Karinakodissa on levollinen ja turvallinen olo – sekä potilaalla että hänen perheenjäsenillään. Minulle oli suuri helpotus, että apu oli koko ajan oven takana.

Uskomattoman ja työhönsä antaumuksella suhtautuneen henkilökunnan ansiosta minusta ei tullut sairaanhoitajaa, vaan sain olla miehelleni loppuun asti se elämänkumppani, joka olin ollut jo 30 vuoden ajan.

Karinakodissa hoitoa saavat omaisetkin. Öisin ovemme oli raollaan, ja henkilökunta kävi kurkkaamassa, että kaikki oli varmasti hyvin. Sain nukuttua itsekin, ja henkilökunnalla oli aina aikaa istua hetkeksi viereen kahvikupin kanssa. He rohkaisivat lähtemään hetkeksi ulos vaikeiden päivien keskellä.

Kuoleman lähestyessä mieheni antoi kaksi toivetta. Hän toivoi, että saisi kuolla ilman kipuja ja ettei hänen tarvitsisi olla yksin. Nämä molemmat toteutuivat Karinakodissa.

Meille molemmille oli tärkeää, että saimme olla yhdessä mieheni elämän loppuun asti. Minulle ei jäänyt oloa, että jotain olisi jäänyt kesken, tai että olisin voinut tehdä jotakin enemmän. Karinakoti on hyvä tapa kuolla.

Jos haluat vaikuttaa ammattitaitoisen ja erityislaatuisen saattohoidon jatkumiseen Turussa, käy antamassa nimesi osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi.

Anna-Maija Vihanto