Lukijalta: Senioreille hyvän toimintakyvyn omakortti

Kun katsoo historiaa edes hieman taaksepäin, ei ole syytää jäädä odottamaan suurempia toimenpiteitä seniorikansalaisten huolenpidossa.

Sitä mannaa tuskin taivaasta sataa, isoilla voittotulostavoitteilla toimivilta yrityksiltä vielä vähemmän.

Paljon on siis myös meidän omissa käsissämme, miten toimintakykyisinä säilymme ja kuinka laajoja palveluja tarvitsemme.

Nyt kun on aukottomasti todistettu, että aktiivinen liikunta lisää seniorivuosina toimintakykyä, on syytä saattaa tämä kaikkien seniorien saataville varakkuudesta riippumatta.

Ehdotankin siis, että toimitetaan kaikille 58 vuotta täyttäneille (tai vaihtoehtoisesti muu tutkimustietoon perustuva ikä) "seniorin  hyvän toimintakyvyn omakortti". Tämä kortti oikeuttaisi käyttämään eri liikuntamahdollisuuksia koko Suomessa, eikä olisi näin ollen kytketty pelkästään oman kunnan alueelle, koska osassa kunnista on rajoitetut liikuntapalvelut. Kortti kävisi siis kuntosaleihin, uimahalleihin, pelivuoroihin ym.

Kortin käyttö olisi luonnollisesti vapaaehtoista ja kortti aktivoinnin jälkeen käytettävissä.

Nykytekniikalla on käsittääkseni mahdollista seurata käyntikohteet yksilöllisesti, jolloin liiketoimintaperiaatteella toimivat kuntopalveluja tarjoavat yrittäjät saisivat korvauksen sovitun mukaisesti.

Kortin käytön tulee olla erittäin edullista käyttäjille, niin että kaikilla halukkailla senioreilla on todella mahdollisuus sitä käyttää.

Tämä lienee vain tekninen kysymys. Onhan jo olemassa lukuisia kortteja museokorteista lähtien.

Kortti ei tietenkään sälytä huolenpitoa senioreille itselleen, vaan ottaa omalta osaltaan vastaan lähitulevaisuuden seniorikansalaisten määrän kasvun.

Jorma Kemppainen

Masku

huomaamattomasti jo senioriksi kasvanut