Lukijalta: Lauste tarvitsee koulunsa

Lausteen koulun tilanne huolestuttaa alueen vanhempia. Rakennus on huonossa kunnossa, mikä tarkoittaa pitkäkestoista remonttia tai kokonaan uuden oppilaitoksen rakentamista. Toistaiseksi pelkona on myös alueen koulun menettäminen kokonaan.

Eikä rakennus ole pelkästään oppilaita varten, vaan samassa tilassa yhdistyvät monet palvelut eri ikäisten tarpeisiin. Koulurakennuksen menettämisellä, väliaikaisellakin, on suuria vaikutuksia alueen asukkaisiin.

Erityisen tärkeää on saada uusi tai uudistettu koulu takaisin toimintaan mahdollisimman pian.

Lausteen koulu on laajan alueen (Lauste, Vaala, Huhkola) perheiden keskus ja yhteyspaikka. Yhdestä talosta löytyvät Lausteen perhetupa, esikoulu, alakoulu, valmistava opetus, iltapäiväkerho, nuorisotila ja kirjasto sekä monipuolisessa käytössä oleva liikuntasali.

Monet perheet tutustuvat toisiinsa ensimmäisen kerran päivähoidon alaisessa Perhetuvassa, jossa on sekä avointa toimintaa lapsiperheille että tarvittaessa mahdollisuus tiiviimpään tukeen. Perhetuvan vieressä sijaitseva esikoulu on lapsille tuttu ja turvallinen paikka valmistautua kouluun siirtymiseen.

Alakoulu on melko pieni ja ryhmäkoot maltillisia. Opettajat ja muu henkilökunta tekevät ansiokasta ja tärkeää työtä mahdollistaen lapsillemme tasa-arvoisen ja korkeatasoisen opetuksen. Koulussa toimii myös valmistavan opetuksen luokka. Monelle koulua aloittavalle lapselle koulurakennus ja matka sinne ovat tässä vaiheessa jo tuttuja.

Koulussa on tarjolla monipuolisia kerhoja iltapäivisin ja lisäksi siellä toimii aivan verraton iltapäiväkerho. Nuorisotilaan kokoontuvat nuoret pienestä suurempaan, kokeneen henkilökunnan ohjauksessa.

Koulurakennuksessa toimiva kirjasto on pieni, mutta hyvin alueen asukkaita palveleva. Omatoimikirjaston aukioloajat ovat joustavat, ja lisäksi asiantuntevaa palvelua tarjolla ollessa siitä hyötyvät hienosti myös lapset ja nuoret.

Nyt jo käytöstä poistettu liikuntasali on ollut koulun ja kaupungin kerhojen lisäksi useiden seurojen käytössä ja mahdollistanut lasten ja vanhempien harrastamisen lähellä kotia. Sunnuntaisin Lasten liikunnan ihmemaa on houkutellut perheet jälleen samaan paikkaan. Myös koulun ja esikoulun piha-alueet ja jalkapallo-/luistelukenttä ovat iltaisin ja viikonloppuisin vilkkaassa käytössä.

Näistä syistä Lausteen koulurakennus on alueen asukkaille hyvin tärkeä.

Alueen rikkaus on sen monipuolisuudessa ja tietynlaisessa kylämäisyydessä, joka on syntynyt suurelta osin juuri tämän toimivan, monikäyttöisen yhteistoimintatilan ansiosta.

Lausteen koulu toimii perheitä toisiinsa tutustuttavana ja yhdistävänä paikkana, yhteisöllisyyden mahdollistajana alueella, jolla muuten on varsin vähän yhteistoimintaa ja yhteisiä tiloja.

Säilyttämällä alueella oma koulu ehkäistään syrjäytymistä, tuetaan perheitä ja taataan lapsille mahdollisuus tasa-arvoiseen kasvuun ja koulutukseen.

Maarit Ranta

Lausteen koulun vanhempainyhdistys HuLaVa Ry:n puheenjohtaja