Lukijalta: Työelämätaitojen opetusta lisättävä kouluissa
Mitä tarkoittaa tuntimäärä työsopimuksessa? Miten luetaan palkkanauhaa? Mikä on työehtosopimus?
Työssäni majoitus- ja ravintola-alan pääluottamusmiehenä tapaan päivittäin nuoria, joilla on erittäin vajavaiset tai olemattomat tiedot työelämän lainalaisuuksista. Omia oikeuksia työntekijänä ei tunneta, mutta myös velvollisuudet ovat välillä hukassa.
Työelämätaitojen opetusta on lisättävä kaikilla koulutusasteilla, mutta erityisesti toisella asteella ja varsinkin ammattikouluissa. Näitä taitoja ei tule väheksyä toki lukiossakaan ja jo peruskoululaisten tulisi kesätyötä tehdessään tuntea työelämän aakkoset.
Ammattikoulusta valmistuneet, suoraan työelämään siirtyvät nuoret ovat välillä täysin ummikkoja varsinaisen sisältöosaamisen ulkopuolella ja esimerkiksi ammattiliitoista ei ole juuri kuultu mainitun sanallakaan.
Suurin osa koulunsa päättävistä nuorista päätyy ansiotyöhön ja palkolliseksi, joten on oleellista tuntea suomalainen järjestäytymisoikeus.
Vastaavasti yrittäjäksi tähtääville nuorille on tärkeää tuntea työnantajan rooli ja mahdollisuus järjestäytymiseen omalla tahollaan.
Kyse ei ole ideologioiden kamppailusta, vaan tasapuolisesta mahdollisuudesta oppia tuntemaan, miten työmarkkinat toimivat.
Elämme työn murroksen aikakautta, jossa perinteiset ammatit, työurat ja työsopimukset pirstaloituvat koko ajan yhä enemmän. Näin ollen on äärimmäisen oleellista, että kummatkin osapuolet aloittavat työsuhteessa puhtaalta pöydältä oikeutensa ja velvollisuutensa tuntien.
Sasu Haapanen
Vasemmiston valtuustoryhmän 2. varavaltuutettu
Turku