Lukijalta: Kasvisruokaintohimot voisi suunnata sesonkiruoan suosimiseen

Puolustusvoimien ruokailuun tehdyt pienehköt muutokset kasvisruoan lisäämiseksi ovat herättäneet runsaasti intohimoja, kuten kasvisruokailu julkishallinnon instituutioissa aiemminkin – kuka voisikaan unohtaa Helsingin valtuuston keskustelua kasvisruokapäivästä vuodelta 2010!

Taistelu käydään usein lihan ympärillä: kuoleeko ihminen ilman lihaa vai tuhoutuuko maapallo?

Mikäli oikeasti halutaan miettiä terveellistä ruokavaliota ja ruoan ympäristövaikutuksia, näkökulmia on muitakin. Syödäänkö kouluissa, vanhainkodeissa ja puolustusvoimissa esimerkiksi lähiruokaa ja sesonkiruokaa?

Lähellä kasvatettu ja tuotettu ruoka on paitsi ympäristöystävällisempää usein myös eettisempää: Suomen laki vaatii lihantuottajilta monia eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita.

Eläinsuojelulain uudistus on juuri loppusuoralla, ja eläinten hyvinvointiin on tulossa taas lisää vaatimuksia – hyvä niin. Mutta miksi valtio sallii sellaisten eläintuotteiden tarjoamisen lounasruoaksi valtion laitoksissa, jotka eivät täytä samoja eettisiä kriteereitä kuin asetamme omille tuottajillemme?

Ruoka on maukkaampaa ja ympäristöystävällisempää, kun sitä syödään oikean sesongin aikana. Säilöntäaineita ja varastointia tarvitaan vähemmän, kun ruoka pääsee nopeasti pellolta lautaselle.

Julkisissa laitoksissa sesonkiruoasta voi tehdä myös aktiviteetin vaikka sienestämällä tai marjastamalla yhdessä vanhusten ja päiväkotilasten kanssa!

Tämän katastrofaalisen kuivan kesän johdosta eläinrehua ei välttämättä riitä tai sitä ei ole varaa ostaa koko karjalle. Moni nauta Suomessa joutuu nyt ennenaikaisesti teuraalle, joten markkinoilla oleva ”ylimääräinen” liha olisi hyvä saada käyttöön, jotta sitä ei jouduta heittämään hukkaan – se vasta olisi resurssien tuhlaamista.

Maassa, jossa hirvieläimet aiheuttavat runsaasti vaaratilanteita liikenteessä, tuntuu todella uskomattomalta, kun lounasravintola myy tarhattua ulkomaista saksanhirveä. Onko metsästysseurojen kanssa mahdollista tehdä yhteistyötä riistan saamiseksi vaikka vanhusten lautasille?

Ja mitä tulee siihen lihansyöntiin? Itse uskon siihen, että ihminen ei tarvitse lihaa joka ikinen päivä – eikä maapallomme kestä, mikäli kaikki ihmiset näin söisivät. Kun syö kasvisruokaa suuren osan viikosta, säästyy rahaa siihen, että voi ostaa kotimaista laatulihaa silloin kun lihaa haluaa syödä.

Satu Simelius

maakuntavaltuuston jäsen (kesk)

Sauvo

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Syödään, mitä saadaan
Totta. Se armeijan kasvisruokajuttu sai aikaan oikeastaan omituisen reaktion. Sodan käyneet ja kokeneet ovat kertoneet, että nälkää piti karkottaa usein hyvinkin erikoisilla tavoilla, eikä sopinut olla aina edes kovin nirso sille, mistä aineksista sen kerran ateria oli kasattu. Varusmiesten koulu-tukseen olisi lisättävä myös riistan käyttö ruokana, vaikka se julmalta tuntuukin. Ehkei oravapaisti mikään juhlajuttu ole, mutta joskus ehkä säästää tuntolevyn taittamiselta. Varusmiesajan tulisi kokonaisuudessaan olla valmistautumista ja oppimista pahimman varalle. Se tarkoittaa juuri sitä, että olisi koettava olotila, jossa ei ole mahdollista tarjota uunimakkaraa tai tilata pitsaa, vaan on kehiteltävä siihen nälkään jokin torjuntakeino ympärillä olevasta. Asiallisesti valmistettu kasvisate-ria varuskuntaoloissakin on varmasti kelvollinen vaihtoehto. Ja samalla esimerkki siitä, että on muitakin vaihtoehtoja kuin yleisesti totutut. Kirjoittaja huomautti hyvin asiallisesti riistan käytöstä yleensäkin. Porotuotteita valmistava yritys myy myös riistakäristystä, jonka raaka-aine on uusisee-lantilaista saksanhirveä. Se on älyttömintä, mitä olen kaupassa nähnyt. Aivan yhtä hullua on tuoda naudan- tai sianlihaa jostain huitsin Nevadasta, kun kotimainen tuotanto taatusti riittää. Tuo kau-riin- ja hirvenliha on mielestäni hyvä esimerkki tarpeettomasta ulkomaantuonnista. Olen joskus ihmetellyt kaupan tarmoa markkinoida ulkomaisia omenoita. Niitä myydään hinnalla, jolla ei taa-tusti kateta yhtään mitään menoista. Miksi samaa ei voitaisi tehdä kotimaisella laadukkaalla omenalla? Olisi sopivaa sesonkisyötävää pitkälle kevääseen ja rahaa olisi kotimaassa hiukan enemmän. Itse en syö kuin kotimaisia omenoita. Kun ne loppuvat, pitää sitten keksiä muuta hupisyötävää.




Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sitä saa mitä tilaa
Lihassa oleva kasvuhormoni nopeuttaa vanhenemista ja rappeutumista.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »