Lukijalta: Kansallisvarallisuutta valuu ulkomaisten sijoittajien käsiin

Mielipidepalstalla oli 20.7. Marko Heinosen ja Mika Kärkkäisen teksti suurista valtion omistamista Neste Oyj:n osakkeiden myynneistä. Kauppa ajoittuu kesäkuun alkupäiville.

Teksti on hyvin asiapitoinen ja kiinnostava.

Jo otsikkokin viittaa, että tekikö Suomen valtio tyhmästi myymällä kultamunia munivan hanhen. Tehdyllä kaupallahan valtio myi 12,8 miljoonaa osaketta ja sai myynneistään 861 miljoonaa euroa. Yhden osakkeen hinnaksi tuli 67,27 euroa.

Meidän piensijoittajien näkövinkkelistä se on varsin mittava kasa euroja, mutta täytyy ymmärtää valtion ikuinen rahantarve.

Olemme tekstin kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että oliko osakkaiden myynti yleensäkään kovin viisas teko. Menihän myynnissä osa kansallisvarallisuuttamme ja valtio menettää varsin mittavat osinkotulot. Ne olivat tilivuodelta 2017 muhkeat 436 miljoonaa euroa.

Neste-yhtiöhän perustettiin 1948 hävityn sodan jälkeiseen Suomeen. Jalostamon perustamisella haluttiin luoda oma öljyteollisuuden jalostuslaitos turvaamaan valtakunnan omia tarpeita. Se oli hyvä ja kauaskantoinen päätös silloisilta valtiohallinnon päättäjiltä.

Kirjoittajilta jäi kertomatta, kuka tai ketkä olivat suuren osakekaupan ostajapuolena. Me yritimme selvittää, oliko/olivatko ostajat kotimaisia vai joku ulkomaalainen eläkerahasto tai suuri institutionaalinen sijoitusyhtymä.

Hienoa oli ainakin todeta, että suurin kotimainen ostaja oli Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen (1 152 400 osaketta). Lisäksi Neste Oyj:n kesäkuun 70 suurimman omistajien ostot olivat 2,3 miljoonaa kappaletta, joista suurin osa kotimaisia. Hallintarekisterissä olevien ostot olivat 10,3 miljoonaa kappaletta. Ulkomaalaiset sijoittajat ovat pääasiassa mainitussa hallintarekisterissä. Hallintarekisterissä olevien nimiä ei ole saatavilla.

Kun nuo edellä mainitut luvut ynnätään yhteen, saadaan lähes 12,8 miljoonaa. Siis sama luku kuin ”hanhien kultamunia”-kirjoittajien laskelmakin kertoo. Tästä kaikesta voi päätellä, että valitettavasti suurin osa ostajista on sittenkin ulkomaisia sijoittajatahoja.

Sarkastisesti on vain todettava, että näin meidän pyhää kansallisvarallisuuttamme valuu ulkomaisten sijoittajien käsiin. Mutta sellaisethan sijoitusmarkkinat ovat tänään. Vastavuoroisesti löytyy suomalaisiakin sijoittajia monen ulkomaisen pörssiyhtiön osakkeenomistajien joukosta.

Kaikkihan tietävät, että pörssikaupat ovat usein tuuripeliä. Siinä joko voittaa tai häviää.

Kuka lienee ollutkaan valtiohallinnon Nesteen myyntinappulaa viimeiseksi painamassa kesäkuun alussa hintaan 67,27 euroa/per osake silloiseen kurssihintaan.

Mikäli napinpainaja olisi odottanut heinä-elokuun vaihteeseen, olisi Neste Oyj:n osakekurssi noussut 70,10 euroon ja valtion rahakonttorin saldo kasvanut noin 36 miljoonalla eurolla.

Aarre Kupila

Markku Mäkipää

piensijoittajat Turusta

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.