Lukijalta: Lasten ja nuorten liikkumisen mahdollisuuksia

ei saa heikentää liialla byrokratialla

Liikuntalautakunta teki 27.3. päätöksen avata vuoden 2018 toiminta-avustusten hakuaika uudelleen kahdeksi viikoksi alkaen 16.4. Päätös pohjautuu TPS Salibandy ry:n toimittamaan pyyntöön saada jättää avustushakemus vielä hakuajan umpeuduttua.

Lautakunnan päätöksellä haluttiin osoittaa inhimillisyyttä ja antaa niille seuroille, jotka eivät ole hakemustaan toimittaneet, mahdollisuus jättää hakemus määriteltynä aikana virallisen hakuajan päätyttyä ja tulla näin osaksi hakemuskäsittelyä. Erityisesti, koska vuoden 2018 toiminta-avustusta ei ole vielä lautakunnassa päätetty.

Turun Sanomien avustuspäätöstä koskevassa uutisessa (11.4.) kerrottiin kahdesta seurasta, jotka unohtivat viime vuonna hakea toiminta-avustusta, eikä heille tarjoutunut tuolloin tilaisuutta tulla jälkikäteen mukaan hakemuskäsittelyyn. Vastaavanlaisissa tilanteissa toimintatavat ovatkin vaihdelleet viime vuosina eri tavoin. Hakuajan päättymisen jälkeen jätettyjen hakemusten käsiteltäväksi ottaminen ei ole silti ollut poikkeuksellista viime vuosina, edes Kulta2-avustusjärjestelmän käyttöönoton jälkeenkään.

On todella valitettavaa, ettei kaikilla seuroilla ole ollut tiedossa, että lautakuntaa voi lähestyä esimerkiksi kirjeitse merkittävissä asioissa. Saadessaan yhteydenoton – oli se kirje tai anomus – lautakunta voi päättää, aiheuttaako se reagoinnin tarvetta vai ei. Ilman mitään tietoa asiasta, lautakunnan on hyvin vaikea toimia asian puolesta.

Nykyiset päättäjät eivät voi ottaa kantaa siihen, miten hakemusasioita tai vastaavanlaisia pyyntöjä on aiempina vuosina käsitelty liikuntalautakunnassa. Sitä vastoin siihen, että jatkossa kaikin käytettävissä olevin keinoin tuetaan arvokasta työtä vapaaehtoisvoimin tekevää seurakenttää, nykyiset päättäjät voivat vaikuttaa.

Meidän tulee pyrkiä siihen, etteivät jatkossakaan urheiluseurat, niiden vapaaehtoiset tai palkatut työntekijät sekä seuroissa harrastavat lapset ja nuoret joutuisi tilanteeseen, jossa heille kuuluva toiminta-avustus jää jakamatta ja arvokas työ turkulaisten liikuttamiseksi jää tekemättä.

Liikuntalautakunnan tärkein tehtävä on edistää turkulaisten mahdollisuuksia liikkua ja urheilla.

Iso osa liikunnasta ja urheilusta tapahtuu urheiluseuroissa, jotka ovatkin tärkeä tuki kuntien liikuntatoimille liikunnan ja urheilun mahdollistajina. Kaupunki yksin ei pysty tarjoamaan riittäviä mahdollisuuksia liikkumiseen ja urheiluun vaan tähän tarvitaan yhteistyötä seurojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Turussa on yhteensä noin 400 seuraa ja ne liikuttavat yli 70 000 ihmistä vuosittain, ja valtaosa seuroissa liikkuvista on juuri lapsia ja nuoria.

Toiminta-avustus perustuu seuran tekemään työhön liikunnan ja urheilun edistämisessä ja on osaltaan mahdollistamassa tuon työn jatkumista. Toiminta-avustuksesta 70 prosenttia ohjautuu lasten ja nuorten liikuttamiseen seuroissa.

Aikana, jolloin liikkumattomuus tuo miljardien kulut yhteiskunnalle, on kestämätöntä olla tukematta seuroja ja sitä kautta kaupunkimme lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten liikkumiseen satsaamisen ja liikkumattomuuden torjunnan tulee olla meidän yksi tärkeimmistä tehtävistä jatkossakin.

Kaupungin täytyy olla mahdollistaja tilanteissa, joissa se on mahdollista. Liikunta ja urheilu tulevat ensin!

Mari Lahti

Liikuntalautakunnan
puheenjohtaja (sd)

Sini Häkkinen

Liikuntalautakunnan
varapuheenjohtaja (kok)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.