Lukijalta: Ammatillinen koulutus vetää sekä nuoria että aikuisia

Valtakunnallinen kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen päättyi tiistaina 13.3. Uuden ammatillista koulutusta koskevan lain mukaan kevään yhteishaku on tarkoitettu pääväyläksi suoraan peruskoulusta valmistuville nuorille.

Muutoin ammatilliseen koulutukseen haetaan joustavasti ja koko ajan jatkuvan haun kautta suoraan ammatillisiin oppilaitoksiin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että myös nuoret voivat hakeutua jatkuvan hauen kautta ammatilliseen koulutukseen.

Kyse on merkittävästä lakimuutoksesta. Viime syksynä ammatillisessa koulutuksessa aloitti yli 90 tuhatta uutta opiskelijaa, joista puolet oli aikuisia. Ammatillisesta koulutuksesta puhuttaessa tämä asia monta kertaa hämärtyy. Ammatilliseen koulutukseen osallistuu sekä nuoria että aikuisia.

Vielä laajemmalla tarkastelulla käy ilmi, että jopa kaksi kolmasosaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on aikuisia. Tällainen jako saadaan helposti, kun laskuun lisätään aikuiset työttömät, työssä olevat, oppisopimusopiskelijat ja yrittäjät, jotka tavoittelevat osaamista ammatillisessa koulutuksessa.

Työelämä tarvitsee juuri nyt osaavaa työvoimaa. Monelle aikuiselle osaamisen hankkiminen ja tutkinnon tai sen osien suorittaminen mahdollistavat työllistymisen ja uuteen ammattiin siirtymisen.

Hetki sitten saimme lukea tuoreesta tutkimuksesta, jossa selviteltiin työvoimapalveluiden tehokkuutta. Sen viestinä oli, että ammatillinen työvoimakoulutus edistää hyvin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien ja vähän koulutettujen työllistymistä.

Ammatillisessa koulutuksessa on jatkuvasti koulutuksia, joiden avulla voi saavuttaa osaamista ja tutkintoja. Oppiminen on työelämälähtöistä ja se toteutuu yhteistyössä työelämän kanssa. Osaaminen näytetään työelämässä aidoissa työelämän tehtävissä.

Tervetuloa jatkuvasti ja edelleen monipuoliseen ammatilliseen koulutukseen, sekä nuoret että aikuiset!

Osku Laukkanen

Pedagoginen rehtori

Turun AKK

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta