Vammaiset huomioitava sote-uudistuksessa

Tulevassa sote-uudistuksessa on puhuttu ja kirjoitettu terveydenhuollosta ja sosiaalipuoli on lähes unohdettu.

Valinnanvapaus laittoi suuren uudistuksen sakkokierrokselle.

Kiinnittäisin mielipiteelläni huomion vammaisten ja vaikeavammaisten asemaan tässä suuressa uudistuksessa.

Paljon on kysymyksiä, vähän vastauksia ja kuitenkaan en pelkää, koska olen voimaton vaikuttamaan siihen, mitä suuri uudistus tuo tullessaan.

Eilinen on mennyt, huomisesta en tiedä – pyrin siis elämään tätä päivää niillä anneilla, joita nyt voimassa olevat lait minulle vammaisena suovat. Anomalla olen ne saanut, mitään ei ole tultu tarjoamaan, ei mitään.

Miten käy hyvän nykyisen niin sanotun vammaispalvelulain tuomien antien? 

Maakunta vastaa rahoituksesta, osin tuottamisesta, ohjaa ja valvoo. Tuottajina ovat myös yksityinen taho ja ns. kolmas sektori, järjestöt ja muut yhteistä hyvää tuottavat organisaatiot.

Miten käy entisten palvelujen – kuljetuspalvelun, henkilökohtaisten avustajien, asunnon muutostöiden ja muiden vammaisten saamien tarpeellisten palvelujen?

Säilytetäänkö soten palveluissa subjektiivinen oikeus ja valitusoikeudet?

Mikä on henkilökohtaisen budjetin hyöty, jos se tulee voimaan?

Vammaisen on yksin vaikea hahmottaa asiaa, jos hänellä ei ole tukiverkkoa. Palvelusetelien käyttö ja niiden merkitys on avoinna.

Mikä taho oikeasti auttaa rehellisesti vammaista henkilöä hänen henkilökohtaisen tarpeensa arvioinnissa ja kirjaamisessa?

Paljon on puhuttu omaishoidosta ja rakennettu sitä, se koskee myös vammaisia ikään katsomatta.

Miten sote uudistaa ja mahdollisesti parantaa omaishoitoa maassamme?

Omaishoito tuo oikein hoidettuna miljoonien ja taas miljoonien säästöt valtion ja kuntien budjettiin. 

Loppujen lopuksi nykyinen niin sanottu vammaispalvelulaki on loistava, jos se toteutettaisiin oikeudenmukaisesti kaikille vammaisille tasapuolisesti koko Suomessa.

Pelkona monella vammaisella on, että nyt sote-uudistus vie takaisin, taaksepäin kohti "köyhäinhoitoa" ja ajatukseen "vammaiset pois silmistä – pois mielistä" hyväntekijöiden kohteiksi. Sotessa sekä sosiaalipuolen että terveydenhuollon tulee kohdata vammaiset yksilöinä palveluissaan ottaen huomioon oikeudenmukaisesti jokaisen tarpeet. 

Tarpeiden täyttyessä vammaiset voivat elää yhteiskunnassa tasavertaisina kansalaisina, vammastaan ja tarvitsemastaan avusta huolimatta. 

Risto Hellman

Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.