Teknologiateollisuus suunnannäyttäjänä

paikallisessa sopimisessa

Työmarkkinat kehittyvät kohti paikallista sopimista. Jotta neuvottelut siinä onnistuvat, tarvitaan työpaikoilla luottamusta ja hyviä neuvottelusuhteita. Onnistunut lopputulos lisää yritysten tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä samanaikaisesti henkilöstön hyvinvointia.

Teknologiateollisuus on edelläkävijä ja suunnannäyttäjä paikallisen sopimisen hyödyntämisessä. Myös alan uudet työehtosopimukset sisältävät paljon paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

Myös palkoista sopiminen on Teknologiateollisuuden työehtosopimuksissa ensisijainen vaihtoehto. Tavoitteena on yrityksen tai työpaikan tilannetta ja tarpeita vastaava palkkaratkaisu. Liittojen neuvottelemaa toissijaista ratkaisua sovelletaan vain tapauksissa, joissa paikallista ratkaisua ei tehdä.

Paikallisia palkkaneuvotteluja käydään parhaillaan myös alan varsinaissuomalaisilla työpaikoilla. Ratkaisut on pääsääntöisesti sovittu tehtäväksi joulukuun puoliväliin mennessä, ellei käsittelyaikaa yhteisesti sopien jatketa.

Paikallinen sopiminen kannattaa yrityksen tilanteesta riippumatta. Onnistumisilla on myös yksittäistä työpaikkaa laajempi merkitys, koska työmarkkinoilla tarvitaan juuri nyt tietoa ja oppia hyvistä käytännöistä.

Olemmekin rakentamassa kokonaan uutta sopimisen kulttuuria. Muutoksen onnistuminen edellyttää luonnollisesti myös työnantaja- ja työntekijäliittojen tukea ja kannustusta paikalliseen sopimiseen.

Vaikka liittojen väliset sopimukset on tehty, neuvottelukierros ei ole vielä valmis.

On äärimmäisen tärkeää, että yrityksissä ja työpaikoilla tehdään paikallinen tilannearvio ja sen mukaiset ratkaisut hyvässä yhteistyössä.

Olli Manner

Aluejohtokunnan puheenjohtaja

Teppo Virta

Aluepäällikkö

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta