Suljettujen yhteisöjen sairaus

Vanhoillislestadiolainen herätysliike on ollut hengellinen kotini lapsuudesta saakka. Rakkaimpiin muistoihini liittyy Siionin laulujen voimakas ja raikas veisuu. Niihin liittyvät myös ne hetket, kun sai kuulla saarnoissa lohduttavan sanoman: Ylösnoussut Kristus on voittanut kuoleman, kaikki synnit on sovitettu. Oman lapsuuden kotini paras opetus elämän matkalle oli: niitä, jotka uskovat toisin, ei saa pilkata. Sain kasvaa avoimessa ja turvallisessa kodissa. Tätä turvallisuutta ei kuitenkaan ole kaikilla ollut.

Viimeaikaiset julkisuuteen tulleet tapahtumat ovat järkyttäneet monen tavallisen, liikkeeseen kuuluvan kristityn ihmisen mieltä. Luottamus liikkeen johtoa kohtaan on menetetty. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pitämässä tiedotustilaisuudessa tuotiin julki se, mikä oli jo tullut aikaisemmin julkisuuteen. Rikoksia ihmisyyttä kohtaan oli peitelty ja salattu. Erittäin kipeäksi asian tekee se, että nämä rikokset ovat kohdistuneet Vapahtajamme silmäteriin, puolustuskyvyttömiin lapsiin.

Surulliseksi asian tekee vielä se, että ne ihmiset, jotka yrittivät käynnistää keskustelua yhteisön sisällä, ovat joutuneet painostuksen kohteiksi liikkeen johdon taholta. Heitä on kuvattu mm. vääriksi opettajiksi, Jumalan valtakunnan vastaista työtä tekeviksi, siionia raateleviksi susiksi tai hyvällä asialla naamioituneiksi saatanan enkeleiksi (Kaleva 7.4.2011).

Onko tämä SRK:n julkitulo aito ja saako se aikaan totista parannusta, jää nähtäväksi. Liikkeen johdon tulisi tehdä omat johtopäätöksensä ja ainakin pyytää anteeksi kaikilta leimaamiltaan henkilöiltä! Hufvudstadsbladetissa 8.4. olleen puheenjohtaja O. Voittosen haastattelussa välittyy lukijalle kuitenkin se tunne, että keskustelun kärki halutaan jälleen suunnata muualle, pois liikkeestä itsestä.

On paradoksaalista, että tällaisessa tilanteessa SRK:n johtokunta myöntää johdolle luottamusta, kun kaikki luottamus liikkeen johtoa kohtaan on jo mennyt. Kriisi, missä vl-herätysliike tällä hetkellä on, ei johdu henkilöistä, jotka ovat ottaneet liikkeen sisällä tapahtuneen pedofilian esille, vaan se johtuu liikkeen johdon toiminnasta.

Toivon, että tämä kuluva paastonaika, jolloin kirkkomme Herra, valmistautuu kärsimään ja kuolemaan meidän kaikkien syntisten edestä, pysäyttäisi meitä jokaista ajattelemaan sitä, mitä olemme tehneet tai jättäneet tekemättä.

Heikki Rainio, diplomilaulaja,
Maarian seurakunnan johtava kanttori