Turun kätketyt kukkulat
rauhoitettava rakentamiselta

Turkulaisten tulisi nyt herätä huomaamaan läheisyydessään sijaitsevat luonnonvaraiset viheralueet, joiden virkistyskäytön lisääminen on helppo ja edullista, sanoo kirjoittaja.
Turkulaisten tulisi nyt herätä huomaamaan läheisyydessään sijaitsevat luonnonvaraiset viheralueet, joiden virkistyskäytön lisääminen on helppo ja edullista, sanoo kirjoittaja.

Turusta puhutaan aina seitsemän kukkulan kaupunkina. Totta tietysti onkin, että merkittävimpiä kukkuloita, joiden ympärille kaupunki on rakentunut, on juuri seitsemän.

Mutta varsinkin Aurajoen eteläpuolinen Turku on kuitenkin täynnä pieniä, muutaman hehtaarin kokoisia kallionyppylöitä, joiden päällä on sankka puusto. Nämä lehvästöjen alle kätkeytyneet kukkulat ovat lähes kaikki virallisesti puistoja. Tunnetuimpia ovat varmaankin Harakkakallio ja Huvituksenpuisto, jotka sijaitsevat Mäntymäen alueella kerros- ja rivitalojen saartamina. Kukkuloille nouseminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Taloyhtiöiden pihojen läpi ei ole lupa kulkea ja myöskin maasto asettaa omat haasteensa. Niinpä näiden kukkuloiden käyttö virkistysalueena on jäänyt vähäiseksi.

Harakkakallio on tyypillinen merestä jääkauden jälkeen noussut saari, joka maan kohoamisen myötä on kasvanut kiinni mantereeseen ja saanut rinteilleen puita ja pensaita. Samanlaisia kalliopuistoja ovat muun muassa Puistomäen omakotialueen kupeessa sijaitseva Rykmentinpuisto, Askaistenpuisto ja Korpilahdenpuisto Vähäheikkiläntien varressa sekä Vilkkilänmäki Manillan vieressä. Turun suurimpia entisiä saaria ja nykyisiä kukkuloita on massiivinen Korppolaismäki, jonka pohjoisreunalla sijaitsee pitkänomainen Maununtyttärenpuisto.

Luontoarvoiltaan monipuolisimpia kalliopuistoja on ehdottomasti Pihlajaniemenpuisto Majakkarannan välittömässä läheisyydessä. Kasvillisuuden osittain peittämät rakennusten perustukset sekä omena-, luumu- ja kirsikkapuiden jäänteet kertovat, että alue on ollut aiemminkin asuttu. Pitkänsalmen rantaruovikkoon rajautuva puisto on muiden kätkettyjen kukkuloitten tapaan vain harvojen kaupunkilaisten virkistyskäytössä, koska näiden alueiden olemassaolosta ei ole juuri tiedotettu. Vanhalle Heikkilän kasarmialueelle asti jatkuva puistoalue pitää sisällään myös puroja ja kosteikkoja, jotka ovat peittyneet kasvillisuuden alle.

Aiemmin vapaana virranneet valtaojat ovat nykyään suurimmaksi osaksi suljettu maanalaisten putkistojen sisään. Vähäheikkiläntien eteläpuolelta löytyy kuitenkin vielä parin sadan metrin pätkä Varsojaa, joka on aikanaan keväisin hyvinkin mahtavana virranneen Sikaojan haara. Varsojan virtaus on niin vuolas, ettei oja jäädy talvipakkasillakaan. Koko alue on virallisesti viheraluetta, ja pienin toimenpitein siitä saisikin upean puiston.

Kaupunkilaisten tulisi nyt herätä huomaamaan läheisyydessään sijaitsevat luonnonvaraiset viheralueet, koska rakentajien kiinnostus niitä kohtaan on selvästi kasvanut. Turussa on keksitty, että puistoihin rakentaminen onnistuu helposti pienellä kaavamuutoksella, jossa rakentamista perustellaan tarkoituksenmukaisuudella ja rakenteen tiivistämisellä.

Ennen oli kalliopuistoihin rakentaminen hankalaa ja kallista, mutta nyt osataan menetelmät ja pystytään tekemään edullisia ratkaisuja. Myöskin näiden puistoalueiden virkistyskäytön lisääminen on helppoa ja edullista. Meidän on vaadittava, että kaupunki joillakin pienillä porras- ym. rakennelmilla lisää kalliopuistojen tavoitettavuutta ja myöskin tiedottaa alueitten olemassaolosta.

Mikä tänään on puisto, ei ole sitä välttämättä enää huomenna. Meistä kaupunkilaisista riippuu, minkälaiseksi ympäristömme muovautuu.

Turo Lindqvist, varapuheenjohtaja, Martinrantaseura ry

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.