Kuka maksaa Turulle
sälytetyn jäterallin?

Kirjoittavat ihmettelevät kuka maksaa kustannukset jätteidenpoltosta, jos jätteen joudutaan kuljettamaan muualle.
Kirjoittavat ihmettelevät kuka maksaa kustannukset jätteidenpoltosta, jos jätteen joudutaan kuljettamaan muualle.

Turussa kun joku esittää uuden ajatuksen, idean, niin pian jotkut ovat jo torpedoimassa sen. Tämä on leimannut turkulaista elämänmenoa vuosikausia. Nyt on siirrytty uudenlaiseen menoon.

Etenkin jäteasioissa Turussa pyyhälletään mitä merkillisintä vaihetta. Lounaisen Suomen ylitarkastaja ja juristi ovat heittämässä pontevasti kapuloitaan kehityksen rattaisiin. Esimerkiksi sopii oivasti Turun jätteiden poltto.

Jo vuosikausia sitten Turkuun ideoitiin jätteenpolttolaitos Orikedon teollisuusalueen tuntumaan. Siitä syntyvä energia hyödynnettiin ylioppilaskylän lämmityksessä.

Nykyisin Turun varhainen malli laajenee Manner-Euroopassa ja parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Mutta mitä tapahtuu Turussa? Jätteiden polton hyödyntäminen ei onnistu millään.

Kapuloita heittävät rattaisiin vain muutamat vaikutusvaltaiset alan ”asiantuntijat”. Jätteiden poltto halutaan estää valittamalla ja uudestaan valittamalla ja jopa polttolaitoksesta syntyvä ”melu” on otettu vastustustamiskassaraksi ja oikeusistuimiin vedottaessa.

Ovatko kaikkien jauhot puhtaat ja onko näennäinen oma etu ajamassa ohi yleisen edun Turussa. Pitäisikö asiantuntijoiden, joille palkan maksamme, myös päivittää jätteiden poltto- ja hyödyntämistietonsa?

Jätteiden poltto tapahtuu maailmalla korkeammissa lämpötiloissa ja uudenlaisin suodattimin. Eikö tämänlaatuinen ajanmukaistaminen olisi edullisin ja järkevin tapa myös Turun seudulla? Vai onko pää pistettävä pensaaseen ja kuljetettava jätteet niiden syntyalueilta Turku–Naantali-akselilta kymmenpyöräisillä Saloon, Lietoon tai Ruotsiin. Mitä meistä siellä ajatellaan tai virkamiehistämme paremminkin?

Ei kai vain jonakin päivänä Turun katulumia myös vaadita kuljetettavaksi Saloon?

Jussi Nurmi, Turun uutistantereilla vuodesta 1974, Timo Lehtiö, entinen lääninterveystarkastaja ja entinen jätteenpolttolaitoksen käyttöinsinööri