Lupa odottaa tuloksellista
työllisyyspolitiikkaa

Mielestäni on aivan turhaa alentaa äänestysikärajaa 16 vuoteen. Jos peruste on vain se, että näin saataisiin nykyistä enemmän nuoria äänestämään, niin ei taida onnistua. Saattaa olla, että äänestysprosentti nuorten osalta nousisi hetkellisesti, mutta pitkällä aikavälillä en usko ikärajalla olevan suurtakaan merkitystä.

Paljon tärkeämpää olisi pohtia, miksi 18 vuotta täyttäneet eivät välitä äänestää. Pari syytä tulee heti mieleen:

1) Nuorten asioita ei hoideta sen enempää valtiovallan kuin kuntienkaan taholta – tuntuu siis aika turhalta äänestää, kun mitään muutosta ei koskaan tapahdu.

2) Ellei omat vanhemmat ole näyttäneet esimerkkiä ja pitäneet äänestämistä tärkeänä ei nuorikaan paljon välitä koko asiasta.

Jos kerran katsotaan, että 16-vuotias on tarpeeksi kypsä arvioimaan ehdokkaita, niin on kai hän sitten myös tarpeeksi kypsä saamaan ajokortin, menemään naimisiin ja vastaamaan itse kaikista tekemisistään...

Lisäksi: kun aikuisen ihmisenkin mielestä hallituksessa ja eduskunnassakin näyttää kaikkein tärkeimmältä vain omien etujen hoitaminen eikä niinkään maan kansalaisten asioista huolehtiminen, miltähän se näyttää nuorten mielestä. Jatkuvasti saa lukea, miten taas joku valituista edustajistamme on (mahdollisesti) kähminyt itselleen sitä ja tätä etua ja itse ei saa edes minkäänlaista työpaikkaa, jotta voisi aloittaa elämänsä ja ehkä perheen rakentamisen. Eipä taida äänestäminen kiinnostaa.

Enpä usko, että kaikenmaailman kepulikonstit, kuten esimerkiksi pääministeri Vanhasen ehdottaman maksu siitä että on saanut työpaikan, houkuttelisi nuoria – eiväthän nuoret sentään mitään tyhmiä ole.

Oma poikani haki töitä lähes vuoden, kunnes viimein onnistui saamaan määräaikaisen työn. Hän on sentään valmiiksi koulutettu, monikielinen ja hänellä on jo työkokemusta. Kyllä sitä tukiseteliä olisi tarvittu silloin, kun rahat ei tahtoneet riittää edes ruokaan.

Olisiko mitenkään liikaa pyydetty, että hallitus ja eduskunta keskittyisivät tästä lähin kunnolliseen ja tulokselliseen työllisyyspolitiikkaan, eiköhän äänestysprosentitkin kohoaisi, jos usko maan hallintoon kasvaisi.

POH