Kirjoittajavieras: Kaksi klassikkoa

TS/
TS/

Matti Paavola

Kotimaamme Suomi astui itsenäisyyteen 90 vuotta sitten ja syöksyi runsaan seitsemän viikon kuluttua kansalaissotaan - vapaussotaan. Veljen taistellessa veljeään vastaan syntyi vaikeita kipupisteitä, jotka heijastelevat edelleen keskustelun taustalla.

Mitenkä olisi, jos näitä asioita käsiteltäisiin myös ruohonjuuritasolla esimerkiksi sukututkimuksen yhteydessä? Seuraavassa parin sukulaismiehen kohtalot.

Turun kaupungissa sijaitsevista hautapaikoista ehkäpä komeimmalla paikalla sijaitsee vuoden 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Unikankareen rinteellä tuomiokirkon ja vanhan akatemiatalon tuntumassa. Tässä sankarihaudassa lepää Eero Allan Rinne (synt. 16.9.1898). Hän haavoittui 19-vuotiaana joukkueenjohtajana Noormarkussa ja kuoli 15.4.1918.

Turun Klassikon matrikkelin mukaan hänet julistettiin ylioppilaaksi kuolemansa jälkeen "muistonsa kunniaksi 25.5.1918". Eero Rinne, yksi valkoisen Turun sankareista, oli rakennusmestari Kustaa Anton Rinteen poika. Viime vuosisadan alkupuolella oli tapana, että veljekset ottivat eri sukunimen. Kustaa Rinteen nuorempi veli oli Urho Albinus Kulovaara, turkulainen kansakoulunopettaja ja yli kolmekymmenvuotisen kansanedustajauran tehnyt mies. Hän edusti sos.dem. puolueessa sovittelevaa linjaa, jonka mukaan väkivaltaisiin toimiin ei olisi saanut vuosina 1917-18 ryhtyä, jotta "veljesveren vuodattamiselta vältyttäisiin".

Turun Halisten sepän Frans Viktor Salosen vanhimmalla pojalla oli siksi paljon niin sanottua lukupäätä, että hänen kansakouluopettajansa kääntyi vanhempien puoleen ja pyysi heitä harkitsemaan oppikoulua. Kosti Viktor (synt. 21.2.1892) kävi Turun Klassikon, josta valmistui ylioppilaaksi vuonna 1913.

Opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa, jossa Kosti Viktorin opettajana toimi mm. dosentti Edvard Gylling. Kosti Viktor valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1917 aineyhdistelmänään suomenkieli, Suomen historia ja kansantalous. Turun työläiset valitsivat vasta valmistuneen maisterin Turun kaupungin tuotantokomiteaan ja sitten kaupungin talouskomitean sihteeriksi. Kosti oli astunut tielle, joka johti hänet lopuksi vankileirille maaliskuussa 1918.

Vapauduttuaan Kosti ryhtyi sanomalehden toimittajaksi, mutta joutui samalla valtiollisen poliisin silmätikuksi. Hän pakeni vuonna 1923 Neuvosto-Venäjälle, jossa teki mittavan akateemisen uran Viktor Salon nimellä kohoten professoritasolle ja yhdeksi Karjalan tasavallan suomenkielisen kulttuurin kärkihahmoista.

Stalinin puhdistukset alkoivat 1930-luvun keskivaiheilla. Kohteina olivat erityisesti vähemmistö kansallisuuksien johtohenkilöt. Viktor Saloa syytettiin muun muassa. "porvarillisen nationalistisen politiikan harjoittamisesta". Suomenkielen ja suomenkielisten puolustaja Viktor Salo teloitettiin ampumalla 22.4. 1938. Hänen hautapaikkansa on tuntematon.

Eero Allan Rinne kaatui isänmaansa itsenäisyyden puolesta 15.4.1918. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin venäläiset teloittivat Kosti Viktor Salosen (Viktor Salon).

Tänään jo voidaan sanoa, että molemmat antoivat henkensä arvokkaan asian puolesta. Kuitenkin väkivaltainen kuolema herättää aina ajatuksia ja myös kysymyksiä. Ehkäpä historiantutkimuksella saadaan kauan kaivattuja vastauksia.

Kirjoittaja on Turun kaupungin terveystoimen eläkkeellä oleva hallintopäällikkö ja Klassikon ylioppilas vuodelta 1946.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.