Kirjoittajavieras: Kuka puolustaisi
terveyskeskusta

TS/<br />Mika Munkki
TS/
Mika Munkki

Mika Munkki

Yleisessä keskustelussa arvioidaan tavantakaa terveyskeskusten toimintaa. Arvioijat ja varsinkin kovimmat arvostelijat ovat usein henkilöitä, jotka eivät itse käytä terveyskeskusten palveluja, koska he kuuluvat yksityisillä lääkäriasemilla annettavan työterveyshuollon piiriin.

He ovat ehkä käyttäneet aikanaan terveyskeskuksen neuvolapalveluja lapsille ja tulevat joskus mahdollisesti

terveyskeskusten käyttäjiksi, kun putoavat pois työterveyshuollosta tulleessaan eläkeikään. Yksityisten lääkäriasemien mainoslehdissä ei paljon anneta arvoa yleiselle terveydenhuollolle, arvostelua tuntuu olevan enemmän. Sama ilmiö on havaittavissa lehtikirjoituksissa, olkoon kysymyksessä sitten pakinaa kirjoittava toimittaja tai jonotukseen suivaantunut lukija. Kiitoksen antajia on vähän.

Kuitenkin jokaisena arkipäivänä tuhansia tyytyväisiä ihmisiä menee Suomen terveyskeskuksiin hakemaan palveluita; lääkärin vastaanotolle, hammaslääkärille, laboratoriokokeisiin Ilman julkista terveydenhuoltoa palveluiden tuottaminen ei onnistuisi.

Ikävää julkisuutta ovat aiheuttaneet epämääräiset kuolemantapaukset hoitolaitoksissa. Muutamat ammattijärjestöt ovat esittäneet henkilökunnan lisäämistä, jotta voitaisiin estää potilaiden murhat ja tapot. Itse olen sitä mieltä, että sellaista joukkoa henkilökuntaa, joka valvoisi toinen toisiaan ja näin estäisi ikävät tapahtumat, ei saada mistään.

Järjestelmän pitää olla sellainen, että potilaan kuoltua vähänkin epäselvät tapaukset selvitetään. Näin esimerkiksi insuliinia ei pystyisi käyttämään vääriin tarkoituksiin. Kontrollin pitää olla tiukka, jotta kiinnijäämisriski olisi suuri.

Huolestuttava asia tässäkin on television vaikutus. Jos todella on niin, että televisio-ohjelmasta, jossa hoitaja tappoi insuliinilla potilaan, on saatu oppi, niin mihin ollaan menossa. Kaikki eivät kykene tekemään eroa todellisuuden ja tv-maailman välillä.

Paras-hanke on päivän sana. Siinähän on tarkoitus selvittää, kuinka palvelut kunnissa järjestetään tulevaisuudessa. Kaksi vuotta on mennyt hankkeen aloittamisesta. Nyt puhutaan kuntaliitoksista ja tehdään liitoksia, mutta itse palveluiden järjestämisestä puhutaan erittäin vähän. Mielestäni pitäisi puhua siitä, miten ja millä tavalla edullisia ja hyviä terveyspalveluita tuotetaan kuntalaisille.

Kirjoittaja on vehmaalainen keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.