Uskontoon perustuvaa
väkivaltaa ei saa peitellä

Islamin asiantuntijat ovat Suomessakin kritisoineet mediaa, koska se heidän mielestään antaa islamilaisuudesta ulkopuolisen ja väkivaltaisen kuvan. "Voimme kiittää länsimaista mediaa, joka ahkerasti ylläpitää kuvaa islamista väkivaltaisena kiihkon ja kuoleman uskontona."

"Miksi uskonnollinen tausta on merkittävä uutiselementti, jos väkivallan tekijä sattuu olemaan muslimi?", kysellään asiantuntijoiden piirissä. Voidaan kysyä toisin päin, että miksi uskonnollisella taustalla ei olisi merkitystä, jos kerran väkivaltaa perustellaan uskonnolla?

Kyllähän myös kristillisyyteen liittyvässä väkivallassa uskonnollisella taustalla on uutisoinnissa merkityksensä silloin kun sitä perustellaan uskonnolla, kuten esimerkiksi Irlannissa, jossa varsinkin takavuosina ja vuosikymmeninä katoliset ja protestantit ovat ottaneet verisestikin yhteen. Uutisointi ei ole peitellyt heidänkään uskonnollista taustaansa.

Aina kun väkivaltaa perustellaan uskonnolla, on se myös peittelemättä mainittava. Mikään väkivaltaan kehottava ja kiihottava uskonto tai sen tulkinta ei ole suojelun arvoinen, eikä sitä saa missään tapauksessa korottaa kritiikin yläpuolelle.

Kun uskonto leimautuu väkivaltaiseksi kuoleman välineeksi, on syytä etenkin uskontoa edustavalla papistolla, mutta kuten näyttää myös islamin tutkijoilla itsetutkisteluun, eikä median syyttelyyn.

Samoin median on mentävä itseensä, ettei se syyllistyisi vähättelyyn, kaunisteluun tai hiljaisuuteen uskonnon nimissä tapahtuvan julmuuden edessä.

Kristillisyyden nimissäkin on tehty paljon julmuuksia, mutta mikä on merkittävää, kristitty ei voi missään vaiheessa perustella julmuuttaan Uudella Testamentilla.

Kristinusko on yrittänyt tehdä tiliä ajoittain synkästäkin menneisyydestään ja pyrkii olemaan avoin kriittisyydelle. Tämän saman soisi tapahtuvan myös islamilaisuudessa.

Silloin kun terrorismia tai muuta väkivaltaa ei enää perustella uskonnolla oikeutetuksi, voidaan jättää uskonnollinen taustakin mainitsematta, muutoin kysymyksessä on väkivaltaisen uskonnon tai sen tulkinnan suojelu.

Juhani Venetvaara