Sopeutuminen on pakko

Taidekoulutuksen leikkauksista kertovassa jutussa (TS 23.3.) viitataan koulutukseen Kokkolan suuntaan. Turussa teettää todella töitä päästä esimerkiksi musiikkikoulutuksessa tasolle, jolla Kokkolassa on jo oltu pitkään. Ympärillä olevat lapsirikkaat alueet ja alueiden kehittynyt ja hyvin hoidettu musiikkikouluverkko tuottavat lahjakkaita opiskelijoita, joista on saatu aikanaan lahjakkaita opettajia takaisin maakuntaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri lienee esimerkiksi oleellisesti meritoituneempi kuin Turun vastaava.

PARAS-hankkeessa me peruskunnissa etsimme tapoja vastata tulevaisuuden haasteisiin. Työ on arkista puurtamista ja toimimista eri suuntaan menevien paineiden alla. Emme kuitenkaan voi kuvitella ettemmekö yrittäisi tosissaan vastata haasteisiin. Turun ammattikorkeakoulun valitsema linja, jossa ei olla valmiita sopeutumaan opetusministeriön vaatimiin ikäluokkien pienenemisestä keskeisesti johtuviin koulutusmäärien muutoksiin on kummallinen. Turun kaupungille siitä aiheutuu lisää talouden haasteita, joita lienee vanhastaan jo aivan riittävästi.

Kilpavarustelu koulutuksen ylläpitäjien kesken ei lisää koulutettavien ikäluokkien määriä, vaikka jokainen ammattikorkeakoulu tai muu koulutuksen ylläpitäjä näin arveleekin. Rahan, tila- ja henkilöresurssien käyttö ei ole eikä siitä tule kokonaisuutena järkevää. Tiedän, että useimmat ammattikorkeakoulut katsovat sopeutumisen olevan tarpeen nimenomaan jossain muualla kuin omassa yksikössä. Tällaisen arvion tuloksena opetusministeriölle annetaan selvä oikeutus hoitaa sopeuttaminen ministeriön parhaaksi katsomallaan tavalla. Onko tässä laitaa?

Matti Tunkkari

Kunnanjohtaja Alastaro