Badante-malli ei sovi Suomeen

Luigi G. de Anna puolusti ansiokkaasti Torinoa ja epäilemääni italialaista vanhustenhuoltoa (TS Kirjoittajavieras 21.3). Hänen esittelemänsä "badantet", tuo kotipalvelun italialainen muoto, oli minulle uusi asia. Kiinnostavaa oli myös se, että badante on yleensä maahanmuuttaja.

Itseäni arveluttaa hieman tämän mallin soveltuvuus suomalaiseen kulttuuriin. Me suomalaiset kun edelleenkin karsastamme ottaa töihin ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Olemme toki vain vilpittömiä, ennakkoluuloisia juntteja, emme mitään rasisteja.

Toki syyllistyin stereotypioihin arvuutellessani Torinoa ja mafian toimintaa. Berlusconin aika on jättänyt uutisoinneista mielikuvan, että tietynlainen toimintakulttuuri vallitsee koko Italiassa. Lienen siis väärässä.

Luigi G. de Anna liimasikin minulle mafiavastineeksi kihlakunnansyyttäjän suulla yhteen suomalaisen hyvä veli -verkoston ja turkulaisten poliitikkojen vaalienjälkeiset "takaisinmaksut". Hyvä kirjoitusveli de Anna, olet oikeassa.

Mutta edelleen olen sitä mieltä, ettei sosiaalilautakunnan jäsenten ja alan virkamiesten tulisi tehdä kesäistä opintoretkeä Torinoon veronmaksajien varoilla.

Jari Kaskipelto

Turku