Turun junttilaivat remonttiin

Ruotsinlaivojen kannattavuus on viimeaikaisten uutistietojen mukaan kääntynyt jyrkkään laskuun. Virallisena selityksenä ovat alkoholiveron lasku Suomessa sekä Viron liittyminen Euroopan unioniin. Jos syy olisi näin yksinkertainen, laivayhtiöt ovat tehneet suuren virheen, jos eivät ole varautuneet alkoholipolitiikan muutoksiin. Itse uskon kuitenkin, että syy laivojen alamäkeen ei ole alkoholiverotus, vaan laivamatkojen yleisen laadukkuuden totaalinen romahdus.

Olen itse sitä ikäpolvea, joka on reissannut ruotsinlaivoilla jo omien vanhempien mukana 1960-luvulla ja vienyt omia lapsiani pallomereen 1990-luvulla. Olen tehnyt varmasti kymmeniä laivamatkoja ja tunnen ruotsinlaivat kuin omat taskuni. Kaikki matkat olen tehnyt joko osana laajempaa matkaa tai puhtaasti risteilyllä, elämysmatkana. Koskaan en ole varannut laivamatkaa pelkästään halpojen tuliaisten vuoksi. Virossa olen käynyt vain kerran.

Viime viikolla tein tuttavieni kanssa pitkästä aikaa niin sanotun miniristeilyn ja elämyksellisesti matka oli pohjanoteeraus. Ensimmäinen huomio oli se, että laivoja ei ole millään tavalla uudistettu ainakaan 20 vuoteen. Kaikki paikat ovat kuluneen näköisiä ja nuhruisia.

Jatkuvassa non-stop-ajossa puolen tunnin pikasiivous jättää jälkeensä monenlaisia villakoiria maton alle. Ja koko meininki tuntuu sellaiselta, että ruotsinlaivat ovat nykyään lähinnä junttiväen juottoloita. Varsin kuvaavaa ja käsittämätöntä on se, että laivojen yleisissä auloissa vielä 2000-luvulla sallitaan tupakointi!

En tiedä, keitä strategianikkareita näissä yhtiöissä istuu, mutta suunnattomat markkinat hukataan vanhanaikaisella ajattelulla. Alkoholi ja tax-free pitää jo ruotsinlaivoilla unohtaa ja keskittyä oleelliseen ja se on maailman kaunein saaristo. Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että ruotsinlaivojen ravintoloissa on maailman upeimmat maisemat?

Merellisyyttä korostetaan kyllä mainonnassa, mutta laivojen tupakanhuuruinen todellisuus ja karaokekulttuuri eivät anna oikeutta hienolle ympäristölle ja karkoittavat todelliset elämysmatkailijat.

Jotain yritystä on Helsingin linjan laivoilla, jotka houkuttelevat matkustajia nykyaikaisille ostoskaduille ja tyylikkäisiin ravintoloihin. Ja nekin laivat ovat olleet liikenteessä jo yli 10 vuotta. Miksi täällä Turusssa seilataan edelleen ikivanhoilla junttilaivoilla? Hoi laivayhtiöt, nyt kaivataan uusia ideoita, investointeja ja uusia hienoja laivoja!

Kippari-Kalle