Stalin, punaisen tsaarin hovissa

TS/
TS/

Pentti Myllymäki

Otsakkeessa mainittu englantilaisen kirjailijan kirja on viime syksynä ilmestynyt suomeksi painettuna. Kirja poikkeaa muista sikäli, että siinä kerrotaan Stalinin ja hänen hovinsa inhimillisistä piirteistä.

Stalin rakasti suuresti vaimoaan Nadjaa ja lapsiaan. Etenkin Svetlana-tytär oli hänelle tärkeä. Koskettavaa on se, että samaan aikaan kun Stalinin käskystä teloitettiin miljoonia syyttömiä, hän kantoi huolta tyttärensä pukeutumisesta ja läksyjen lukemisesta.

Stalinin vaimo Nadja oli mieleltään sairas ja hän surmasi itsensä. Tämä tapahtuma koski syvästi Staliniin. Kirjailijan mukaan tällä lienee myös vaikutusta hänen tulevaan vaihtelevaan mielialaansa.

Pääosa kirjasta kertoo Stalinin ja hänen hovinsa hirvittävästä terrorista. Stalinin lihamylly jauhoi armotta vallankumouksen sankarit, puoluekokouksen osallistujat, keskuskomitean jäsenet, aluejohtajat, teollisuuden johtohenkilöt, kenraalit ja lääkärit. Uhreja kidutettiin hirvittävällä tavalla, kunnes perätön tunnustus saatiin.

Miksi Stalin näin teki? Perimmäisenä tavoitteena oli teloittaa yhteiskunnan vallasta kilpailevat ja varmistaa näin asemansa maan johdossa. Tätä periaatetta toteutti jo kommunistisen Neuvostoliiton perustaja V.I. Lenin.

Arkistot kertovat, että Stalinin lähipiiri oli tähän kaikkeen yhtä syyllinen. Lähipiiriin kuuluivat mm. Molotov, Mikojan, Malenkov, Berija ja Nikita Hrushtshev. Hrushtshevin osuus teloituksiin on hämmästyttävä. Kun Hrushtshov Stalinin seuraajana nousi valtaan, oli presidentti Urho Kekkosella hyvät suhteet häneen. Hrushtshov lieneekin suhtautunut ymmärtäväisesti Suomen asemaan.

Stalinin aikana Hrushtshev oli mm. Moskovan ja sitten Ukrainan pääsihteeri ja politbyron jäsen. Hrushtshev oli hirvittävä ukrainalaisten talonpoikien telottaja. Talonpojat vastustivat sosialisointia haluten säilyttää omat maatilansa. Hrushtshev sai eräässä yhteydessä Stalinilta tehtäväkseen teloittaa 50 000 talonpoikaa Ukrainassa. Työnsä tehtyään hän tiedotti Stalinille: "Olen ylittänyt tavoitteeni. Teloitettuja on 56 000."

Eläkepäivinään Hrushtshev tunnusti, että teloitettujen veri ulottuu hänen kyynärpäihinsä asti ja se on taakka hänen sielulleen.

Stalinin hovista kertova kirja on paksu, 650 sivua plus liitteet. Onko kirja totuuden mukainen? Kirjoittaja, englantilainen Simon Sebag Montefiore kertoo uskottavasti tietolähteensä, siis kirja lienee tositapahtumiin perustuva.

Esipuheessaan kirjailijan seuraava lause antaa meille suomalaisille ajattelemisen aihetta kun pohdimme turvallisuuspolitiikkaamme: "Meidän aikamme Venäjä ei ole vieläkään uskaltanut kohdata menneisyyttään ja tehdä siitä tiliä, mikä ilmeisesti heittää yhä varjonsa sen kansalaisyhteiskunnan kehittämisen tielle". Tässä Venäjä eroaa ratkaisevasti Keski-Euroopasta ja Saksasta. Saksalaiset ovat rehellisesti selvittäneet ja tuominneet kansallissosialismin aikaisen terrorismin keskitysleireineen.

Vaille laajempaa huomiota on jäänyt äskettäinen Euroopan neuvoston järjestämä kuulemistilaisuus kommunismin rikosten yleismaailmallisen tuomitsemisen tarpeesta. Tilaisuudessa esitettiin vaatimus, jonka mukaan Euroopan neuvoston 46 jäsenmaan pitäisi tuomita kommunismin rikokset ja panna syytteeseen niiden tekijät.

Kirjoittaja on mynämäkeläinen agronomi (kok).