Viinastako apu työttömyyteen

TS/Arto Takala<br />Alkoholin tuonnin hillitsemiseksi päätetty hintojen lasku ei vakuuta kirjoittajaa. Hänestä viinan kulutusta olisi pitänyt ennemmin yrittää laskea kuin lisätä hintoja nostamalla.
TS/Arto Takala
Alkoholin tuonnin hillitsemiseksi päätetty hintojen lasku ei vakuuta kirjoittajaa. Hänestä viinan kulutusta olisi pitänyt ennemmin yrittää laskea kuin lisätä hintoja nostamalla.

Kuten tiedämme, Suomen itsenäisyydestä on jäljellä enää vain 20 prosenttia. 80 prosenttia Suomen laeista ja asetuksista säädetään Brysselissä. Siitä johtuvaa on sekin, että ensi vuonna Suomessa on pakko aloittaa viinan = (väkevien, mietojen ja oluiden) roima alennusmyynti, joka tarkoittaa "ota kolme, maksa kaksi" -periaatetta.

Jos Suomi ei olisi Brysselin valvonnassa, sillä olisi valtiona itsemääräämisoikeus ja se olisi voinut tullimaksujen ja -määräysten nojalla säädellä Virosta tuotavan viina- ja kaljarallin, joten ei olisi ollut mitään tarvetta tällaiseen mielettömään ja moraalittomaan viinan alennusmyyntiin ryhtyä.

Alkoholipolitiikka on Suomessa niin kaksinaamaista ja kaksinaismoraalista, ettei se tahdo tavalliseen maalaisjärkeen millään mahtua. Toisaalta kauhistellaan sitä, miten Suomi on kärkimaita viinankulutuksessa ja miten paljon se aiheuttaa kaikenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia. Miten paljon se aiheuttaa kärsimystä, pelkoa, tuskaa ja turvattomuutta. Viina on viisasten juoma, mutta suomalaisilla tunnetusti on tapana juoda pää täyteen juuri sitä känkkä-ränkkä viinaa, josta seuraukset ovat aina sen mukaiset. Sitten tapellaan ja tapetaan. Ystävien tavatessa ei ole enää "seksikästä" mennä baariin kahville, vaan mennään kaljalle.

Nyt, kun uusi hallitus on rustaamassa työllisyysbudjettia ja kun työllisyystilanne jokapäiväisine irtisanomisineen näyttää toivottomalta, se on keksinyt viinan ja kaljan Suomen varmimmaksi työllistäjäksi, jos sitä aletaan myydä tarpeeksi halvalla. Onhan selvä, että mitä enemmän ihmiset saadaan juomaan viinaa, sitä enemmän se työllistää ja sitä enemmän se tuottaa valtiolle verona, vaikka veroa lasketaankin. Silloin sitä on varaa ostaa enemmän pienemmilläkin tuloilla nuorison taskurahoilla ja työttömyysavustuksilla.

Tottakai viinalla on hyvin suuri työllistämisvaikutus. Siitä työllistyvät viljelijät, viinatehtaat ja panimot, kuljetusala, viina- ja ruokakaupat, ravintolat. baarit ja kapakat sekä ennen kaikkea virkavalta ja poliisi, terveyskeskukset ja sairaalat, mm. mielisairaalat ja psykiatriset sairaalat, sosiaalitoimi, vankilat ja hautaustoimistot. Eli, kyllä tällaisesta työllistämisestä on moraali hyvin kaukana ja kansan psyykkinen ja terveydellinen tilanne hyvin lyhytnäköisissä ja heikossa kantimissa.

En tarkoita, että ihmisen tulisi olla ihan absolutisti, raivoraitis, mutta ennemmin viinan kulutusta olisi pitänyt laskea kuin lisätä ja mieluummin hintoja nostaa, kuin lähteä työllistämisessä viinan ja kaljan alennusmyyntilinjalle. Kyllä työllistämiseen pitäisi löytyä moraalisempia keinoja, esimerkikiksi helpottaa huomattavasti pienyrittäjien verotusta ja työllistämiskustannuksia ja kaikin puolin edesauttaa yrittäjyyttä.
Kerttu Pietilä
Uki