Vastuu, välittäminen, esimerkki?

Käväisin syömässä Turun Hansa-korttelin hampurilaispaikassa - minkä jälkeen olin tyytyväinen, että asun pienellä paikkakunnalla, jossa (toivottavasti) vielä puututaan asioihin.

Vastapäisessä pöydässä istui keski-ikäinen nainen (ei ollut tilannut mitään), joka nautti litran olutpullosta hömpsyjä. Sitten hän otti esiin pussin, jossa oli valkoisia pillereitä, ja napsi niitä vähän väliä suuhunsa, välillä pillereitä laskien ja olutpullosta juoden. Hän ei mitenkään piilotellut pulloa eikä pillereitä, vaan nosti pullon pöydälle. Välillä hän mumisi jotain ohikulkijoille ja näkemilleen pikku-ukoille.

Pöyristyttävää on se, että suurin osa ohikulkijoista, asiakkaista ja henkilökunta ei mitenkään puuttunut tilanteeseen. Yksi mies sentään kävi ilmoittamassa tarjoilijalle, joka kiitti tiedosta ja lähti pois. Viiden, kymmenen minuutin kuluttua tarjoilija tuli vilkaisemaan oviaukosta hymyillen - ja lähti pois.

Hetken kuluttua menin itse sanomaan. Nyt tarjoilija oli ilmeisesti harjoittelija, joka ei uskaltanut tehdä mitään vaan pyysi mennä sanomaan toisille myyjille. Sanoin, että on sanottu jo. Pieni vaiva olisi ollut hälyttää vartijat paikalle.
Tuija Antelo