Kupittaan puisto on jo
kuin oma olohuone

/Timo Jakonen<br />On hyvä, että paikkoja pidetään kunnossa ja parannetaan, mutta toivottavasti se ei tarkoita pakkosyöttöä omaehtoisen toiminnan sijaan, toteaa Kupittaan puistosta kirjoittaja.
/Timo Jakonen
On hyvä, että paikkoja pidetään kunnossa ja parannetaan, mutta toivottavasti se ei tarkoita pakkosyöttöä omaehtoisen toiminnan sijaan, toteaa Kupittaan puistosta kirjoittaja.

Reilun vuoden Turussa asuneena olen ihastellut kahta asiaa: Puistoja on paljon ja puistot ovat todella asukkaiden käytössä. Erittäin aktiivista on myös urheilutilojen käyttö, sen huomaa erityisesti Kupittaalla, mutta myös Urheilupuistossa, Puropellon kentillä ja ihan joka puolella.

Siksi hämmästyin artikkelia Kupittaan "ränsistyneen" puiston uudistamisesta. Toki urheilutilojen rakentaminen jättää jälkensa, samoin töhriminen, joka tuntuu Turussa olevan edelleen kovin suosittua. Rakentaminen on kuitenkin tilapäistä ja töhriminen mahdollista lopettaa. Graffiteihin tehoaa vain nollatoleranssi, se on kokeiltu monessa paikassa.

Mutta miten niin Kupittaan puisto olisi ränsistynyt? Esimerkiksi koko kesän ajan likimain jokainen puiston neliömetri oli ilahduttavasti käytössä. Väkeä on vauvasta vaariin ja harrastajia shakinpelaajista karatekoihin sekä tosiaan harrastamassa että perheen ja koiran kanssa ulkoilemassa "omassa olohuoneessa".

Tärkeä ryhmä Kupittaalla ovat koiraharrastajat, erilaisia ryhmiä riittää todella paljon joka päivälle. Harjoitellaan tottelevaisuutta ja näyttelyjä, opetellaan pentujen kanssa elämän aakkosia, kokeillaan agilityä ja noutamista. Aamu- ja iltalenkillä käy suunnaton määrä koiria, samalla harjoitellaan koulussa opittua.

Puistosuunnitelmassa koiraharrastajat on kokonaan unohdettu, ainakin julkaistussa osassa. Varsin merkillistä, onhan Varsinais-Suomessa koiria eniten koko maassa väkeen suhteutettuna ja Turku Suomen koirapääkaupunki. Jos joka viides suomalainen on koira, Turussa taitaa olla joka kolmas.

Voi olla että Kupittaan "kehittämisessä" tarkoitus on mitä parhain, todellisuudesta suunnittelijat eivät tunnu olevan kovin hyvin perillä.Vai olisiko peräti niin, että ihmisten omatoimisuus, kun osaavat ihan itse omin ehdoin puistoa käyttää, on jonkun mielestä "väärin sammutettu"? Toki on hyvä, että pidetään kunnossa ja parannetaankin, mutta toivottavasti se ei tarkoita pakkosyöttöä omaehtoisen toiminnan sijaan ja jonkun muun kuin alueen asukkaiden ja aktiivikäyttäjien päätöstä puiston mahdollisuuksista.
Tetta Jounela ja Antero-koira