Käsittämättömiä summia

Turun Sanomien Extrassa oli 20.9. todella mielenkiintoinen artikkeli aiheena, "voiko maailman pelastaa 87 miljardilla dollarilla". Pyydettiin nostamaan käsi ylös joka pystyy käsittämään, kuinka suuri summa on miljardi dollaria. Entä 87 miljardia?

Ainakaan minun käteni ei noussut, ja kun katseli seuraavalta sivulta mitä sillä saisi niin jo tosissaan ihmetteli ja pisti ajattelemaan. Myös se, että ihmiskunta käyttää tuon summan viidessä päivässä asevarusteluun, se on todella järjenvastaista. Ihminen on ollut täysin väärä valinta maapallolle. Onneksi sen aika on rajallinen, mikään hallitseva laji pallollamme ei ole ollut pysyvä, ei siis myöskään ihminen.

Tämmöisiä vertailuja pitäisi tehdä useammin. Esimerkiksi mitä sanoo kansalle noin 350 000 000 euroa minkä kulttuuri ja taide, mitä ne sitten ovatkin, saavat pääosin valtiolta, osaksi kunnilta ja monilta säätiöiltä vuonna 2004. Mieletön summa toisarvoiseen asiaan. Antaisimme osan nuorille opintotukeen. Siinä toinen vertailun ja keskustelun kohde. PS. Kuka pystyy sanomaan mikä on taidetta mikä ei, sellaista ei löydy!
Taisto Levo
Alastaro