Kasvatuksen paikka meni ohi

Tällä palstalla aikuinen kuvaili noin kymmenvuotiaitten ilmeisesti luokkatoveriinsa kohdistamaa aiheetonta haukkumista aamubussissa (TS 17.9.). Ei näy olevan aikuisillakaan siviilirohkeutta puuttua mihinkään.

Turha on ruveta mietiskelemään millä tavoin sivullinen sopivasti asiaan voisi puuttua. Mietitään vain kauan, niin tilaisuus kasvattaa menee kyllä ohi.

Kyllä tuollaisille töykeyksiä lateleville on pistettävä suu tukkoon. Kun tilanteen todistajiksi joutuvatkin vain kääntävät pään pois, se osoittaa uhrille että nämä pitävät kiusaajan puolta. Vähintäänkin se vahvistaa yksin jäämisen tunnetta. Sivullisen ei pidä olla hienotunteinen, eihän sitä ole nälvijäkään.

Hyvä olisi jos kiusattu itse sanoisi miltä hänesta tuntuu. Ei pidä näytellä välinpitämätöntä, kannattaa suuttua aidosti ja sanoa kiusaajille vaikka "mikä teitä oikein vaivaa, kun pitää jatkuvasti räkyttää" tai "olette aika raukkamaisia, nyt mennään kaikki luokanvalvojan luo selvittämään heti tämä asia".

Ruotsissa 18.9. teini-ikäinen koululainen sai 150 000 kruunun korvaukset koulukiusatuksi tulemisesta. Lisäksi hän pääsi kivampaan kouluun. Ihan oikea tuomio.
On aika puuttua asiaan