Mistä käytöstavat opitaan

Opte<br />Idolien ja valtaapitävien pitäisi muistaa, että he näyttävät omalta osaltaan mallia, miten käyttäydytään hyvin eri tilanteissa. Kirjoittaja mainitsee mm. Kimi Räikkösen - huonona esimerkkinä.<br />   
Opte
Idolien ja valtaapitävien pitäisi muistaa, että he näyttävät omalta osaltaan mallia, miten käyttäydytään hyvin eri tilanteissa. Kirjoittaja mainitsee mm. Kimi Räikkösen - huonona esimerkkinä.
   

Usein moitiskellaan nuorisoa ja lapsia käytöstapojen puutteesta. Miksi eivät vanhemmat opeta, miksi ei koulu opeta hyvää käytöstä?

Tosiasiassa käsitykset siitä, mikä on hyvää, mikä huonoa käytöstä, näyttävät hämärtyvän. Vanhat ns. kauniit käytöstavat eivät enää ilmeisesti päde. Tuskin edes kummastellaan, jos joku istuu pöydän ääressä syömässä tai juomassa lippis tai pipo päässä, oli ravitsemuspaikka mikä tahansa. Amerikkalaisen sarjafilmin lääkäri-isä käy koululla puolustamassa tytärtään vanhanaikaista opettajaa vastaan, joka vaatii tytärtä riisumaan baseball-lakkinsa luokassa.

Bussissa motkottavat vanhat ihmiset, jotka kertovat joutuneensa seisomaan nuorina, koska luovuttivat paikkansa vanhemmille, ja joutuvat seisomaan vanhoina, koska isokenkäiset nykynuoret loikkaavat bussiin ensiksi ja valtaavat istumapaikat.

Mistä käytöstavat opitaan? Käytösmalleina julkisuuden henkilöt lienevät avainasemassa. Me katsomme tarkasti, miten idolit ja valtaapitävät käyttäytyvät.

Huonoa käytöstä eivät aiheuta mediat, vaan ne, joita mediat kuvaavat. Jos haastattelija kysyy jotain F1-sankari Kimi Räikköseltä, tämän kuuluisi hämärtyneenkin käsityksen mukaan pysähtyä kuuntelemaan ja vastaamaan. Mutta mitä tekeekään tämä median maineikas lemmikki? Kävelee ylimielisen näköisenä eteenpäin ja mutisee mennessään. Haastattelija kipittää perässä ja tekee uusia säälittäviä yrityksiä.

Entäpä sitten meidän taitava valtiomiehemme, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen! Hän valittaa, ettei hänellä ole sananvapautta, mutta muille hän ei sitä antaisi lainkaan. Medioita hän kirjoituksissaan rusikoi nyrkkeilyhansikkaalla ja eduskunnassa hätistää maisemista. Tuskin kansalaiset voivat hänenkään käytöstään pitää muuna kuin ylimielisenä.

Pitäisi kai yrittää olla ystävällinen ja kohtelias. Mutta mitähän se taas tarkoittikaan?
Marja Leena Lempinen