Elämisen edellytykset

Valitettavasti en voinut osallistua Turun Sanomien talousfoorumiin. Haluan esittää näkökohtia, jotka ilmeisesti puuttuivat mainitussa keskustelussa.

Lähes aina, kun globalisaatiosta ja kaupan esteiden poistamisesta tulee puhe, unohdetaan eläimet. Niin kävi ilmeisesti nytkin. Imettävien eläinten perintötekijöistä noin 95 prosenttia on samoja kuin ihmisessä. Etenkin ne eläimet ovat lähimmäisiämme. Kaupan esteiden poistaminen aiheuttaa hirvittäviä eläinten kuljetuksia (esim. Etelä-Ruotsista hevosia Etelä-Italian teurastamoihin), huonoa hoitoa sekä puutteita eläinten ja eläintuotteiden tarkkailussa. Eläinrääkkäyksen salliminen on moraalinen syöpä, joka myrkyttää ihmisen psyyken ja se säteilee koko yhteiskuntaan.

Toinen asia, joka ilmeisesti jäi käsittelemättä, on ns. Tobin-vero. Jos määrättäisiin yhden prosentin vero kaikkiin valuutansiirtoihin, YK voisi näillä rahoilla antaa perusturvan kaikille maapallon köyhille ja jäisi vielä rahaa yli.

Tai sillä voisi maksaa riittävät tukiaiset maapallon kaikille pienviljelijäperheille ruuantuotannon lisäämiseksi. Se olisi parempi ratkaisu kuin maataloustukiaisten poistaminen teollisuusmaista. Koska ruoka on ehdoton elämisen edellytys, ei resurssien siirto siihen tarkoitukseen ole moraalisesti väärin.

Parannusten aikaansaamisen esteenä edellämainittuun suuntaan on poliitikkojen, yritysjohtajien ja pääomanomistajien luonteen heikkous.
Harry Frilund