Lisää lapsia Suomeen?

TS/Marttiina Sairanen<br />Lapsia vai ei, jos valita voi, kirjoittaja muistuttaa, että naiselle lapsensaanti merkitsee paitsi iloa myös vaivaa ja taloudellisia uhrauksia.
TS/Marttiina Sairanen
Lapsia vai ei, jos valita voi, kirjoittaja muistuttaa, että naiselle lapsensaanti merkitsee paitsi iloa myös vaivaa ja taloudellisia uhrauksia.

Suomessa on naispuolisen kansalaisen pakko opiskella ja hankkia jokin ammatti taatakseen itselleen sosiaaliturvan ja myöhemmin eläkkeen. Pelkkä äitinä oleminen ei ole ammatti, vaan naisen tulisi kaikissa olosuhteissa turvata toimeentulonsa ja siinä sivussa tehdä lapsensa. Synnyttämisen tulisi tietenkin tapahtua nuorena, sen sanelee biologia.

Nykyisissä, levottomissa oloissa tehtävän täyttäminen on tavattoman hankalaa.

Parisuhteet eivät kestä, erotaan ja karataan. Varjele sitä naista joka jää yksinhuoltajaksi tämän päivän Suomessa. Opinnot voivat olla kesken, asunto maksamatta ym. ym. Kaikki yksinhuoltajan verohelpotukset on jo aikaa päiviä poistettu. On siis aivan sama, onko sinulla viisi lasta vai oletko lapseton, verotus on aivan sama. Lapsilisiä ei ole nostettu vuosiin.

Opiskeluajat ovat pitkiä. Jokainen nainen haluaa yleensä itselleen ammatin. Harva voi luottaa siihen, että joku mies varmasti turvaa hänen loppuelämänsä niin, että nainen voi rauhassa olla vuosikausia poissa työelämästä. Eiväthän miehetkään kaiketi suostu olemaan pelkkiä elatuslaitoksia. Erojen lisäksi voi kuolema kohdata.

Voi sitä vaippojen, vaatteiden, urheiluvarusteiden, polkupyörien ym. tavaran määrää, mikä kuluu lapsiperheissä. Puhumattakaan ruuasta!

Kun perhe hyvässä tapauksessa on pysynyt koossa ja onnistunut jotenkin kasvattamaan nuorensa kahdenkymmenen korville ilman huumeita ja muita kauheuksia, alkaa vielä vuosia kestävä vanhempien kukkarolla käynti. Tässä on tietenkin eduksi, mitä varakkaammat vanhemmat ovat.

Huolimatta kaikesta huolenpidosta, ei nuorten elämä näytä kovinkaan ruusuiselta. Vastassa on yleensä vain pätkätöitä.

Kun työttömyys nykyäänkin on korkealla tasolla, eikä opiskelupaikkaa tahdo herua kaikille haluaville, niin miten lapsenteko tähän auttaisi?

Nuoret naiset voisivat tietenkin (ne, joilla on varaa) jäädä muutamiksi vuosiksi kotiin lisääntymään ja olla pois kortistosta. Samalla heidän sosiaaliturvansa olisi olematon eikä eläkerekisteriin kerääntyisi mitään. Vuosien kuluttua työelämään palaaminen olisi taatusti vaikeaa.

Baby-boomin maksavat aina naiset selkänahastaan. Usein tämä selviää vasta myöhään, sitten kun arvio eläkkeen määrästä on tiedossa.

Ei kannata ihmetellä lapsetonta pariskuntaa. Siinä säästyy monelta vaivalta ja pysyy paremmin varoissaan.

On myös muistettava, että kaikkialla maailmassa syntyvyys on sitä pienempi, mitä koulutetumpi naisväestö on.
Vanha äiti