Liikuntaviraston peruttava
uusi mainospaikkamaksu

Timo Jakonen<br />Liikuntaviraston tekemä päätös uudesta mainospaikkamaksusta on pikimmiten muutettava ja seuroille turvattava toimintaedellytykset, vaatii kirjoittaja. - Kuva Samppalinnan palloiluhallista Uudenkaupungin Korihaiden ja TuNMKY:n pelistä keväällä.
Timo Jakonen
Liikuntaviraston tekemä päätös uudesta mainospaikkamaksusta on pikimmiten muutettava ja seuroille turvattava toimintaedellytykset, vaatii kirjoittaja. - Kuva Samppalinnan palloiluhallista Uudenkaupungin Korihaiden ja TuNMKY:n pelistä keväällä.

Lauantain 13.9. TS kertoi Turun kaupungin liikuntaviraston uudesta kymmenen prosentin mainospaikkamaksusta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tietooni tuli, että liikuntavirasto haluaa kymmenen prosentin "vuokraa" myös liikuteltavista mainospaikoista. Mielestäni on päivän selvää, että kiinteistä mainospaikoista seurat joutuvat maksamaan pienen osan kaupungille.

Jokainen meistä, joka on joskus ollut mukana taustajoukoissa urheiluseuroissa, tietää varmasti kuinka vaikeaa on kerätä rahaa toiminnan mahdollistamiseksi. Seurassamme toimitaan taloudellisella puolella ehdottomasti ja poikkeuksetta siten, että jokainen joukkue vastaa vuosittain omasta taloudestaan.

Nuoremmissa junioreissa rahat kerätään pääosin pelaajilta, jolloin vanhemmat rahoittavat lastensa liikunnan. Mutta mitä vanhempiin junioreihin mennään, ja mitä enemmän näkyvyyttä on, sitä enemmän budjetti koostuu sponsorirahasta. Esimerkiksi seuramme miesten edustusjoukkue elää ainoastaan näillä sponsorirahoilla sekä pääsylipputuloilla. Naisten edustusjoukkueen puolella sponsorirahoitus on noin 80 prosenttia. Tällä haluan kuvata mainospaikkatulojen merkityksen tärkeyttä urheilulle, se on meille todella elintärkeää.

Liikuntaviraston päätös on selvä askel siihen, että joudumme maksamaan vuokraa kaikista näkyvillä olevista mainoksista. Porras paitamainosten sekä esimerkiksi mainosbanderollien välillä on hyvin pieni, molemmat ovat nähtävissä olevia, liikuteltavia mainoksia ja ne poistuvat paikalta ottelun päätyttyä. Sen jälkeen vuokralistalle jääkin enää liitettäväksi äänimainokset.

En ymmärrä miten kaupunkia edustava liikuntavirasto haluaa osingolle rahoihin, jotka seurat ovat hankkineet itselleen myymällä omaa näkyvyyttään sekä omaa ottelutapahtumaa. Tätä työtä tekevät seuroissa useimmiten henkilöt oman toimen ohella, käytännössä talkoohengellä. Aika, joka tämän, usein jopa epätoivoisen, myyntityön tekemiseen kuluu ei ole käytännössä edes mitattavissa. Tämän työn tuloksesta liikuntavirasto siis haluaa kymmenen prosenttia vuokraa, tekemättä yhtään mitään.

Mielestäni on kummallista, että Turun kaupungin vaikutusvaltaisimmat urheiluhenkilöt tekevät yksimielisen päätöksen tästä asiasta. Mielestäni on täysin uskomatonta, että liikuntaviraston talouden kohentamiseksi käytetään tällaista rahastuskeinoa. Mielestäni Turun kaupungin liikuntatoimenjohtajan Arto Sinkkosen kommentti kyseiseen asiaan: "Maailma muuttuu koko ajan. Jos maailma ei muuttuisi Neuvostoliittokin olisi olemassa", ei aivan riitä selittämään tätä päätöstä. Ja ennen kaikkea on täysin uskomatonta, että seurat saavat tiedon tästä päätöksestä vasta vuoden kuluttua, ja silloinkin saavat lukea siitä vain lehdestä.

Jotta Turussa pystytään kehittämään liikuntamahdollisuuksia, tarvitaan kaikkien lajien ja näissä toimivien seurojen yhteistyötä. Yhteistyötä edesauttaa luonnollisesti osapuolten välillä vallitseva luottamus, vuorovaikutteisuus, yhteisymmärrys sekä yhteinen tavoite. Tämänkaltainen yksipuolinen päätös liikuntatoimen budjetin ylittämisen tasaamiseksi ei varmasti edesauta tilannetta.

Olemme lisäksi ymmärtäneet, että liikuntalautakunta on nykyisen strategiansa hyväksyessään siirtänyt painospistettään seurojen harjoittaman vapaaehtoistyön tukemisesta omaan toimintaan "lähiliikunnan" nimissä. Mikäli olemme ymmärtäneet oikein "lähiliikunnalla" tarkoitetaan sitä, että liikuntavirasto palkkaa vakinaista omaa henkilökuntaa liikuttamaan turkulaisia, siis tekemään osin työtä, joka on aiemmin kuulunut seuroille.

Kaupunkilaisten liikuttamista vastaan meillä ei ole mitään, mutta on huolestuttavaa mikäli tämä muutos pidemmällä aikavälillä tarkoittaa urheiluseurojen toimintaedellytysten heikkenemistä kaupungissa.

Uskon, että myös useat muut salibandyseurat, kuin myös muut sisäpalloilulajit ovat tästä asiasta kanssani samaa mieltä. Olen myös varma siitä, että halukkaita löytyy yhteisiin neuvotteluihin tällaisten tilanteiden välttämiseksi. Liikuntaviraston tekemä päätös on pikimmiten muutettava ja seuroille turvattava toimintaedellytykset.

Valtteri Mikkola
Puheenjohtaja
FBC Turku ry