Euroopan suurin pyöräparkki

TS/Harri Pälviranta<br />Turun kävelykatu kaipaa kirjoittajan mielestä tarkistuksia, eli autot pois ja pyörien parkkeerauskin kuriin.
TS/Harri Pälviranta
Turun kävelykatu kaipaa kirjoittajan mielestä tarkistuksia, eli autot pois ja pyörien parkkeerauskin kuriin.

Turun kävelykatu on moniongelmainen. Ilmeisesti suunnittelijoilta on loppunut puhti kesken kaiken, eikä alkuperäiseen suunnitelmaan saada käytännön sanelemia muutoksia. Ehkä suurin ja silmiinpistävin ongelma on polkupyörien parkkeeraus.

On selvää, että kävelykadulle pitää päästä polkupyörällä. Olen varma, että suurin osa pyöräilijöistä ei haluaisi pilata tätä kevyen liikenteen etua. Mutta mitäs teet, jos parkkipaikkaa ei löydy. Pyörä on lukittava varkaiden varalta ja silloin kysymykseen tulevat istutusten rakenteet, eikä syntyvä kokonaiskuva ole kovin kaunis.

Lepopaikoiksi tarkoitetut penkit ovat polkupyörien saartamia niin, että ei niille viitsi istua, jos ei ole todella väsynyt. Keskiviikkona 17.9. klo 17.30 laskin kävelykadun alueelle pysäköidyt polkupyörät 261 kpl, näistä oli suunnittelijoiden "hevospuomeissa" 20 kpl. Jotain tarttis tehrä.

Tunnen entisen kotikaupunkini Jyväskylän kävelykadun sekä Hämeenlinnan vastaavan pienimuotoisen alun ja ulkomailta tulee ensiksi mieleen Hampurin ja Budapestin upeat kävelykadut. Millään niistä ei pääse ajamaan läpi autolla kuten Turussa on mahdollista ja myös tapahtuu. Huoltoajo on mahdollista vain jommasta kummasta päästä.

Turun kävelykadulla on myös pysäköintiongelma. Mikä tahansa jonkin liikkeen teksteillä varustettu pakettiauto saa vapaasti pysäköidä kuinka kauan hyvänsä. Perheen auto pysäköidään kävelykadulle, isä jää autoon kyttäämään lappuliisaa ja äiti menee kauppaan.

Varmistus on sikäli turhaa, että kaupungin pysäköinninvalvoja ei toimi kävelykadulla, koska siellä ei papereiden mukaan ole pysäköintiä. Vastuu pysäköinnin valvonnasta kuuluu klo 16 jälkeen poliisille, mutta jos näyttää tällä ajalla poliisille väärin pysäköidyn auton, poliisi sanoo, että hänellä on muita tärkeämpiä tehtäviä.

Toivon, että keskustan suuret liikkeet Stockmann ja Sampo sekä pienemmätkin liikkeet lähtisivät kehittämään hyvää ideaa, josta vain he hyötyvät, toki kaikki turkulaiset nauttivat, toivottavasti.
Arvo Järvelä,
Os. Kävelykatu