Työnhintaa laskettava

Nimimerkki "2 ammattitutkintoa + ammattikorkeakoulututkinko" (TS 8.9.) kirjoitti oikeasta asiasta. Työttömille ei tarjota työtä vaan koulutusta toisen koulutuksen perään. Moni työtön kokeilisi mielellään näitä koulutuksen antamia taitoja käytännön työelämässä, mutta kun työvoimalle ei ole tarvetta. Jotkut poliitikot tosin väittävät päinvastaista, mutta täytyyhän heidänkin jotakin puhua kohtuuttoman suuren palkkansa eteen.

Hyvä idea on myös kirjoittajan esittämä palkanleikkaus. Palkan nousevat jatkuvasti kuin yksisuuntainen hissi, vaikka korotukset eivät ole mitenkään perusteltuja eivät edes tarpeellisia. Ne työttömät, joilla on joskus mahdollisuus käväistä työelämässä todellakin usein hämmästelevät sitä kuinka paljon palkkaa työstä todellakin saa. Sellaista on vaikea monen työttömän kuvitella.

Veronalennukset ovat työttömän kannalta vitsi sinänsä. Työttömillehän ei veronalennuksilla ole mitään merkitystä, koska työttömien verothan eivät alene, vaan he maksavat yhä suhteellisesti enemmän veroa tuloistaan kuin palkansaajat. Kuinka kauan vielä hallitukset yrittävät saada kansalaiset uskomaan löysään veronalennus-jankutukseen. Näitä veronalennuksia on nyt ollut usein - työtönhän ei niitä ole edes huomannut, mutta silti ei maassa ole yhtään sen enempää tarvetta työvoimalle kuin aikaisemminkaan.

Näyttää siltä, että tilanne jatkuu yhtä huonona myös tulevaisuudessa sillä meillä ei ole sellaisia ammattiliittoja tai puolueita, joita suuremmin kiinnostaisi työttömien asian ajaminen ja usean - jopa korkeakoulutetun - työttömän esittämä ajatus työnhinnan laskemisesta palkkoja leikkaamalla. Eduskunta voisi tässäkin olla esimerkkinä muille.
Aarne Vesterinen