Torinkulman kaavoituksen
teoria ja todellisuus

Eerikinkadun ja Kauppiaskadun rajaama, Ålandsbankenin koristama kulmaus on pieni, mutta näkyvä paikka. Sen kaavoitus etenee parhaillaan, ja kansalaiskeskustelu tuo mukaan arvokkaita näkemyksiä. - Todellisuus: Keskustelu on ollut valitettavan vähäistä.

Kulmaus on osa torin kaupunkitilakokonaisuutta, mutta lisää arvoa kohteelle tuovat rakennukset, jotka ovat Suomen rakennusperintöä parin sadan vuoden ajalta - tyyleinä empire, uusrenessanssi, jugend ja funkis. - Todellisuus: Olevat rakennukset ovat ikävä painolasti ja tehokkaan rakentamisen jarru...

Lähtökohtana on kerroksellinen kaupunkikuva ja korttelin vanhojen rakennusten kunnioittava kohtelu. - Todellisuus: Cafe Noirin takaosa puretaan tai uudisrakennus ulotetaan sen yli.

Katunäkymien lisäksi on pohdittava vielä kaupunkilaisille tärkeiden maamerkkien arvoa. - Todellisuus: Tuomiokirkko ei tule näkymään torille.

Suunnittelulle tärkeitä lukuja ovat ns. tehokkuusluku ja kerrosneliömäärät, joiden pohjalta vähitellen hahmottuvat uusien rakennusten sijainti ja kerrosluku. Tiiviissä keskustarakentamisessa on tutkittava tarkasti rakennusten korkeuksia, etäisyyksiä ja valokulmia. - Todellisuus: Uudisrakennuksen (9 krs) erottaa Turun Sanomien pihasiivestä vain 11 metrin levyinen valopiha.

Pienoismallien ja piirrosten havainnollistamat rakennusmassat ovat vain osa asiaa. Kaavoittajan ja poliitikon on pohdittava myös toiminnallista tulevaisuutta, otettava huomioon keskustan palvelurakenne ja osoitettava tontille käyttötarkoitus, joka vastaa kaupungin linjauksia. - Todellisuus: Hotelli - hotellin viereen!

Jo kaavoitusvaiheessa on kehitettävä myös tontin sisäiset ajo- ja paikoitusjärjestelyt. Tehokkaasti rakennetulle tontille täytyy osoittaa melkoisesti p-paikkoja. - Todellisuus: Pysäköintipaikat eivät mahdu tontille, vaan on kaivauduttava Eerikinkadun alle.

Lisää paineita tehtävään tulee tontinomistajan taholta. Museoviraston ja ympäristökeskuksen lausunnot edustavat toisenlaisia näkemyksiä, ja niitäkin olisi syytä kuunnella. - Todellisuus: Jälkimmäisiä ei kuunnella.

Tämä sumea lähtökohtien nippu olisi sitten työstettävä sopusointuiseksi kokonaisuudeksi, joka olisi täynnä sykkivää keskustaelämää ja samalla viihtyisä, vetovoimainen asuinpaikka. - Todellisuus: Jos haaveiltu neliömäärä sallitaan, vetovoimaisuudesta ja viihtyisyydestä ei voi enää haaveilla.

Edellä on karkeasyinen kuvaus hankkeen nykytilasta. Liian tehokasta kaavaa on kevennettävä. Yksi vaikutustapa on julkinen keskustelu. Keskustelua vauhdittaisivat havainnekuvat kadun tasolta nähtyinä. Niitä odottaa
Viri Teppo-Pärnä
Arkkitehti, läänintaiteilija