Huolenpito lapsista
ei ole vaivannäköä

K.Utriainen vastasi (TS 10.9.) kirjoitukseeni, joka koski lasten allergioita ja yleensä nykyistä ruokakulttuuria. Itselläni siis ( kerratakseni) on kolme allergista lasta ja jokaisella eri allergiat. Nyt vanhimman kohdalla tilanne alkaa jo hiukan helpottaa, mutta silti varovaisesti yhtä uutta ainetta kerrallaan kokeillaan. Allergioiden lisäksi heillä on myös muita ns. sairauksia kuten astmaa tai jatkuvia tulehdustauteja.

Aikoinaan pääkaupunkiseudulla asuessamme lääkärinä oli loistava Leena Kujala (Mannerheimin lastensuojeluliitto), jolla itsellään oli myös allergisia lapsia. Hän antoi ns. uudenaikaisia ohjeita, jotka vasta nyt muut lääkärit ovat omaksuneet. Kiitos siitä, ettei lisää allergioita ja se etten ottanut asiaa niin raskaasti, on täysin hänen. Kyse on vain allergioista. Ei vakavasta sairaudesta, jonka vuoksi asuisimme sairaalassa.

Onhan meillä jokaisella omat ruokamieltymykset. Kuten kun minulle tulee eräs henkilö kylään niin hän ei pidä tietyistä mausteista. Joudun siis miettimään ja näkemään vaivaa, millä mausteilla korvaan kyseiset aineet. Ja se on vaivannäköä.

En ymmärrä, että jos teen päivittäin kaksi erilaista ruokaa niin se olisi vaivannäköä. Minulle tulee hyvä olo siitä, että jaksan nähdä vaivaa ja siitä, että lapseni ilolla syövät ruuat ilman, että saisivat allergisia oireita.

Mitä taasen tulee muihin herkkuihin olen huolissani vain siitä suuntauksesta, että monet lapset nykyään korvaavat kouluruoka-ateriat automaateista saamillaan eväillä.

Ei lapsi ole ongelma tai lapsen allergia. Kiitän hyvää onneani siitä, ettei lapsillani ole syöpää tai muuta vakavaa sairautta ja lähetän samalla jaksamista niille vanhemmille, jotka oikeasti joutuvat näkemään vaivaa vakavasti sairaan lapsen vuoksi. Minä en joudu vaivaa näkemään kolmen allergisen lapsen kanssa.
Sari Markko